Imamo najjaču vojsku na svetu: Ako Tramp uđe u rat, posledice će biti KATASTROFALNE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2019, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Imamo najjaču vojsku na svetu'': Ako Tramp uđe u rat, posledice će biti KATASTROFALNE!

Tramp ''zakuvao'' situaciju.

Dok tenzije na Bliskom istoku rastu nakon što je Iran optužen za napad na saudijsku rafineriju nafte, američki predsednik Donald Tramp našao se u političkom škripcu – koji je uveliko sam "zakuvao".

Tramp se zaglavio negde između političkih i karakternih crta koje počinju da definišu njegovu spoljnu politiku. Iako očajnički želi da izbegne novu krizu, on ne može da podnese da ispadne slab.

- Ne želim rat ni sa kim. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Imamo najjaču vojsku u svetu… Mi smo spremni, spremniji od bilo kog drugog - rekao je on u ponedeljak.

Borba koja se odvija unutar njega samog objašnjava kontradiktorne obrte u njegovim ovakvim i sličnim izjavama koje je u ponedeljak podelio sa novinarima u Ovalnoj sobi.

- Ne želim da uđem u novi sukob, ali ponekad se to mora uraditi - rekao je on.

Čovek koji je 2014. "tvitovao" da Saudijska Arabija "treba sama da vodi svoje ratove" sada treba da zaštiti kraljevstvo. Kako bi razrešio ovu dilemu, Tramp je razjasnio da nije ništa obećao Saudijcima, ali dodao da će "nešto već razraditi s njima". Na pitanje da li smatra da Iran stoji iza napada na saudijsku rafineriju – za šta su odgovornost preuzeli pobunjenici u Jemenu , Huti - Tramp je rekao da "tako deluje", da bi nekoliko trenutaka razjasnio tu misao novinarima: "Ja to nisam rekao".

Impresija koju je Tramp poslao svetu nakon jučerašnjih izjava je slika predsednika koji želi da dobije na vremenu, ogradi se i umanjuje značaj krize koja je uzdrmala svetsko tržište nafte. Izgleda da su na delu iste sile koje su naterale Trampa da u junu iznenada otkaže napad na iranske mete, nakon što su Iranci oborili američki dron iznad Omanskog zaliva. Možda s namerom da stvori nešto diplomatskog prostora, Tramp je u ponedeljak sejao konfuziju.

- Mislim da ću imati jaču poruku ili je uopšte neću imati kad dobijemo finalne rezultate onog u šta gledamo. Znate da nema žurbe - istakao je američki predsednik.

Opcije koje su mu na raspolaganju u vezi sa iranskom krizom nimalo nisu privlačne. Zemlja je već po oštrim sankcijama, a nijedna strana ne želi da započne novi konflikt. Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za CNN da su SAD procenile da je napad potekao iz Irana, ali administracija nije ponudila javni dokaz toga.

Now-contained fires broke out at two Saudi Aramco oil facilities in Saudi Arabia's eastern city of Abqaiq following an attack by several drones. The strikes were claimed by Yemen's Houthi militia.https://t.co/2PznfuB6vp pic.twitter.com/v8nT4TrgmJ

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) September 14, 2019

Ako je Iran kriv za napad, a Tramp ne uradi ništa, ispašće slabić koji samo zna da preti. To bi dalje ohrabrilo Iran. Senator Džon Tun iz Južne Dakote rekao je da vojna opcija mora biti na američkom stolu.

- Kako bi zaista odvratili od budućeg lošeg ponašanja, oni (Iran) moraju da veruju da je to mogućnost - istakao je on.

Nezavidna Trampova pozicija stavila bi na test bilo kog američkog predsednika. Njegova zbunjenost može se objasniti verovatno katastrofalnim posledicama sukoba sa Iranom. Američki vojnici u regionu mogli bi da budu laka meta, a saveznici poput Izraela i Saudijaca našli bi se na prvoj liniji fronta. Tu su i ekonomske posledice koje bi ugrozile Trampove izglede za predsedničke izbore 2020.

Diplomatija na relaciji Iran-SAD je odavno zapela. Iranci su odavno istakli da je njihova cena za ulazak u pregovore ukidanje američkih sankcija, što bi Trampa primoralo na koncesiju zbog koje stalno proklinje svog prethodnika Baraka Obamu.

Neki analitičari smatraju da su napadi u Saudijskoj Arabiji - ako je za njih odgovoran Iran - signal da je ova zapadnoazijska zemlja već odustala od diplomatije i nade da će im SAD ukinuti sankcije. I sama ideja o dijalogu Tramp-Rohani deluje malo verovatno. Nakon 40 godina neprijateljstava slabe su šanse da će se lideri SAD i Irana "zaljubiti" kao što je Tramp opisao svoje odnose sa severnokorejskim diktatorom Kimom Džong Unom.

U pomoć bi, međutim, mogla uskočiti šira međunarodna zajednica. Jedan način bi mogao biti da Tramp oformi međunarodni front protiv Irana. Međutim, dok se evropske vlade bore da spasu iranski nuklearni dogovor, potreban je jasan dokaz da je Teheran zaista iz tih napada. Tramp bi možda mogao da ubedi evropske lidere da učestvuju u operaciji u Zalivu i zaštite naftne tankere od Irana. Britanija, koja kako se bliži Bregzit ističe "posebne odnose" sa SAD, je potpisala u to ime, ali su Francuska i Nemačka odbile.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.