Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igre u pijesku podstiču motoriku

Boravak na moru je najzdraviji poklon koji možete pokloniti djetetu. Vazduh, slana voda i umjereno sunce - višestruko su korisni za djecu, ali ne zaboravite im dane odmora "zasladiti" i igrom na plaži.

Osim što se mogu bezbrižno brčkati u plićaku, pijesak je nešto što jako privlači dječju pažnju. Pijesak nudi djeci brojne mogućnosti, u njemu se mogu prepustiti svojim maštanjima. Dok su sasvim mali, raduje ih samo curenje pijeska kroz prste, kopanje ili posmatranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << upravo iskopanih kišnih glista.

Veća djeca izražavaju svoje kreativne sposobnosti pijeskom - grade tunele ili čitave tvrđave.

Klinci uživaju dok grabljicama, lopaticama i kanticama kopaju i presipaju pijesak, praveći kule i gradove. Ali, ova aktivnost ne spada u čistu zabavu, jer stručnjaci kažu da je odlična i za razvoj dobre dječje motorike. Igranje u pijesku je vrlo korisno za djecu, jer tako uče i sarađuju sa drugima.

U stvari, taj društveni aspekt igre je vrlo važan za razvoj djeteta. Kad se više djece igra u pijesku, uče kako dijeliti, pregovarati i čekati na red. Lopatice i kalupi prelaze iz ruke u ruku. Ukoliko žele zajedno sagraditi tvrđavu, moraju planirati s ostalima.

Dok vas pokušavaju zadiviti skulpturama koje "valjaju" od pijeska, djeca zapravo rade na svojim vještinama. Uvježbavajući sposobnost rada sitnih pokreta rukama, oni nesvjesno nastoje uspostaviti dobru koordinaciju između prstiju i oka, a u tome su svakim potezom sve bolji.

Rađenje figura od pijeska pouzdan je dokaz da ulažete u razvoj mašte i kreativnosti vašeg nasljednika.

Pijesak je odličan za stimulisanje mašte. Pokažite im razliku između oblikovanja suvim i vlažnim pijeskom. Napravite zajedno zoološki vrt, životinje s farme, dinosauruse, ili ih pustite da rade razne uzorke u pijesku. Mogu praviti puteve za autiće, vježbati pisati slova, brojeve i razne druge oblike.

Osim uobičajenih igračaka, u pijesku se svašta može koristiti za igru: od drvenih kocki, preko figura, malih saobraćajnih znakova i mini-vozila, do školjki i kamenčića koje možete naći na plaži. Dok se igraju vodom i pijeskom, obavezno ih stalno držite pod nadzorom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.