IZDATO JEZIVO UPOZORENJE! Stiže nam NAJHLADNIJA ZIMA u istoriji, a to je TEK POČETAK vremenskog HAOSA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 06:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZDATO JEZIVO UPOZORENJE! Stiže nam NAJHLADNIJA ZIMA u istoriji, a to je TEK POČETAK vremenskog HAOSA!

Nećete želeti iz kuće da izađete!

Spremite se, dolazi nam najhladnija zima ikada! Naime, kako su saopštili iz NASA, Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri, sunčevih pega nije bilo gotovo ni u jednom od prethodnih meseci 2018. godine, a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo.

Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze.

- Očit je trend hlađenja. Visoko iznad Zemljine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro moglo postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri, ili - otkako su počela kosmička istraživanja - kaže Martin Mlinčak iz NASA istraživačkog centra "Lengli".

Te podatke je otkrio instrument "sajber" na NASA satelitu "Tajmd" koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstavne koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

- Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu - objašnjava Mlinčak.

Nedavne studije Mlinčaka i njegovih saradnika pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od Sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati pomoću pet jednostavnih izraza: vrlo hladno, hladno, neutralno, toplo i vrlo toplo.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.