IZBEGAO PROVERU STRUČNOSTI Kontrolor kog je zaposlio Rovčanin umalo srušio avione, pa dao otkaz u SMATSA

Izvor: Press, 28.Avg.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBEGAO PROVERU STRUČNOSTI Kontrolor kog je zaposlio Rovčanin umalo srušio avione, pa dao otkaz u SMATSA

Inspekcija Direktorata za civilno vazduhoplovstvo nije uspela da proveri znanje i stručnost kontrolora SMATSA koji je 24. juna pogrešnim navođenjem dva aviona umalo izazvao sudar, jer je on to izbegao davanjem otkaza, saznaje “Blic”.
Foto:Blic
Za razliku od njega, prelaznu ocenu je dobilo 19 njegovih kolega, od 37 primljenih kontrolora u mandatu Radojice Rovčanina, koji su takođe bili suspendovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa svojih radnih mesta zbog indicija da su do licenci došli pod sumnjivim okolnostima. Njih, i pored toga, direktor SMATSA Predrag Jovanović još nije vratio u kontrolni toranj, jer smatra da propusti koje su neki od njih napravili ne garantuju da mogu samostalno da upravljaju bezbednošću srpskog neba. Za njega, i pored vanredne kontrole, postoji rizik da greška poput one koja se dogodila nad novobeogradskim nebom kada pogrešno navođenje umalo nije dovelo do sudara putničkog aviona „Montenegro erlajnza“ i privatne „cesne“ može da se ponovi.
Foto: Profimedia
Umalo sudar aviona
Zato do daljeg srpskim nebom upravljaju kontrolori koji su licence dobili pre 2015. godine, odnosno pre nego što je Radojica Rovčanin počeo da na ova radna mesta dovodi prijatelje i rođake koji ne ispunjavaju stroge kriterijume za ovu profesiju i ono što je još gore, da im bez potrebnog znanja, izdaje i licence.
Izvor “Blica” iz SMATSA tvrdi da zbog ovakvog neodgovornog odnosa prema kompaniji, ali i državi, grupa starih kontrolora razmatra mogućnost da pokrene krivičnu prijavu protiv Rovčanina i smenjenog izvršnog direktora Vlatka Jovanovića jer su svojim postupcima ugrozili opštu bezbednost.
- To je moralo da uradi Tužilaštvo jer je tog 24. juna bila ugrožena bezbednost ne samo 100 putnika u crnogorskom avionu i posade „cesene“ već i žitelja Novog Beograda. Tragedija je izbegnuta samo zahvaljujući iskustvu pilota „Montenegro erlajnza“. Ne bih ponovio koje je reči pilot uputio na račun stručnosti našeg kontrolora, ali ova bruka je zbog njegovog izveštaja stigla i do Eurokontrola. Reč je, naime, o svesnom izazivanju opasnosti jer su Rovčanin, a i Vlatko Jovanović, koji je prihvatao njegove naloge, svojim kadrovskim eksperimentima ugrozili bezbednost neba i stanovništva - objašnjava naš sagovornik.


On dodaje da je javna tajna u SMATSA da većina od takozvanih Rovčaninovih kontrolora nije savladala sve tajne ove profesije.
- Inspektori Direktorata su im dali zeleno svetlo da mogu da se bave ovim poslom jer imaju neko osnovno znanje. Ali to je daleko od onog što je potrebno da bi samostalno mogli da obavljaju ovaj posao. Propusti postoje, to mi koji radimo s njima znamo, a uzrok je ne samo što su primljeni preko veze, nego su tako dobili i licence. Vlatko Jovanović je po nalogu Rovčanina, smenjivao instruktore koji su ih obarali na ispitu. Treba da se zna da je, pored ovog incidenta koji se desio 24. juna, od aprila bilo još dva o kojima ne bih pričao. Dobro je što novi direktor, koji je stari vuk u vazduhoplovstvu, zna za sve njihove rupe u znanju pa ih i pored odobrenja inspekcije još ne vraća u toranj. Za početak, Rovčaninovi kontrolori će imati mentore. Ipak, ceo slučaj je došao do Eurokontrola koji je od SMATSA tražio objašnjenje da li su licence od 2015. do 2017. godine dobijene u skladu sa propisanim kriterijumima - kaže naš izvor.
S druge strane, direktor SMATSA Predrag Jovanović kaže da Eurokontrol nije uključen u slučaj preispitivanja odgovornosti za dešavanja od 24. juna.
- Eurokontrol nije nadležan za događaj koji pominjete, kao ni za obuku kontrolora letenja, već je to u nadležnosti domaćih vazduhoplovnih vlasti, odnosno Direktorata civilnog vazduhoplovstva - tvrdi Jovanović, ne želeći da komentariše ni da li je tada bilo elemenata krivičnog dela ugrožavanja opšte bezbednosti.

Direktor Jovanović sve potvrdio
Direktor SMATSA Predrag Jovanović indirektno je potvrdio je saznanja “Blic”.
- Kontrolor letenja koji je učestvovao u događaju od 24. juna ove godine podneo je zahtev za raskid Ugovora o radu. Želim da naglasim da se celokupna delatnost SMATSA, pa i obuka vazduhoplovnog osoblja, kao i izdavanje dozvola, u potpunosti vrši u skladu sa važećim propisima. To je potvrđeno i u toku prošlonedeljnog inspekcijskog nadzora koji je sproveo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS - kaže Jovanović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.