IZAZIVAJU RAK I NEPLODNOST Fiskalni računi su OTROVNI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2020, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZAZIVAJU RAK I NEPLODNOST Fiskalni računi su OTROVNI!

U Srbiji će od 1. jula biti zabranjeno korišćenje papira koji se sada koristi za proizvodnju fiskalnih računa i slipova sa bankomata, jer sadrži kanecrogenu hemikaliju bisfenol A (BPA).

Zbog toga su najugroženiji zaposleni na kasama i šalterima jer su na radnom mestu u stalnom kontaktu sa otrovnom materijom.

Pored fiskalinih računa, on se nalazi i na papirima na kojim se štmpaju potvrde  oplaćanju, kao i brojevi za red u bankama ili u poštama.

Dokazano >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da ga ima i u plastičnim ambalažama za hranu, kao i u limenkama, ali Ministarstvo zaštite životne sredine još nije zabranilo njihovu upotrebu.

On može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, od oboljenja srca i krvotoka, preko dijabetesa i neplodnosti, pa sve do raka dojke i prostate.

U ministrastvu kažu da će od 1. jula, kada stupi na snagu ovi zakon, biti zabranjen tzv. termički papir koji sadrži 0,02 odsto ili više bisfenola A. Takvi papiri najviše se koriste za fiskalne račune koji se izdaju  u trgovinskim objektima, ali i svuda gde se vrši naplata bilo kakve usluge.

- Inspektori za zaštitu životne sredine će proveravati da li se primenjuje zakon o zabrani korišćenja proizvoda sa visokim standardom bisfenola A. Tako da će oni kontrolisati faks papir, EKG, papir za skener i u fiskalnim kasama - kažu u nadležnom ministrastvu.

- Bisfenol A je otrovna supstanca koja u čovekov organizam dospeva preko kože, ali on i isparava, pa g atako ljudi udišu. Ukoliko se plastika zagreje, kda, recimo, sipamo toplu hranu u plastičnu činiju, brže će se osloboditi i ući u namirnice. Dokazano je da je ova supstanca kancerogena i da može biti okidač za pojavu nekoliko vrsta kancera - kaže preofesor Petar Pfendt.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.