IVAN IMA VAŽNU PORUKU ZA SVE: Preležao koronu, vakcinisao se i opet zarazio - ali tu nije kraj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021, 20:28

IVAN IMA VAŽNU PORUKU ZA SVE: Preležao koronu, vakcinisao se i opet zarazio - ali tu nije kraj!

"Nemojte da se izvinjavate. Ovo je vreme kada je potrebno da se svi vakcinišemo i da slušamo nauku, a ne Gugl"

Marketing stručnjak Ivan Dabetić drugi put od početka epidemije u Srbiji zarazio se virusom korona. U međuvremenu je vakcinisan, međutim, po sopstvenom priznanju, epidemiju i nije uzimao mnogo za ozbiljno. U svom javnom obraćanju, podelio je svoje iskustvo, navodeći da nije bio pošteđen, ali i greške koje je pravio, ponekad i iz neznanja.

Kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opisao u svojoj Fejsbuk objavi, danas je četvrti dan u izolaciji. Simptomi su mu blagi, već prolaze. Ipak, bili su jasni, školski, pa je i bez potvrde lekara, koju je kasnije i dobio, znao da je pozitivan.

U januaru ove godine primio je prvu dozu Astra Zeneka vakcine. Kaže da nije imao neželjene posledice, te u šali ocenjuje da bi to moralo imati veze sa pićem. Kaže, nije znao da je trebalo da apstinira od alkohola. Ipak, znao je, dodaje, i da nije trebalo da ide u gužvu, ali nije se odrekao izlazaka ni privatnih žurki.

Sada ipak ima poruku o opravdanosti kovid propusnica, ističući da pozivanje na ustav u ovom momentu nije neophodno.

- Nama u ovim trenucima nije potrebna demokratija, citiranje zakona i pozivanje na Ustav države. Nama je potreban režim. Zdrav, potkovan i jak režim koji će reći: 'Možeš, građanine, ući i ići svuda, samo ako si vakcinisan' - stoji u Dabetićevoj objavi.

Njegov post prenocimo u celosti:

- Dan 4. u izolaciji. Po drugi put sam pozitivan na kovid 19.

Prošlo je skoro godinu dana od kada sam prvi put preležao koronu, nakon par meseci sam se vakcinisao prvom dozom vakcine Astra Zeneka. Nisam imao nikakve nuspojave. Verovatno jer sam prethodnu noć popio mnogo alkohola sa ortakom. Neodgovorno, znam. Ali to bih više prepisao neobaveštenosti jer nisam znao da ne treba da pijem pet dana pre i pet dana nakon vakcine. Dobro, možda i nemarnost, ali, hej, dobra volja, vakcinacija, širenje svesti, kolektivni imunitet, sve za dobrobit normalnog života. Za primanje druge doze AZ bio sam trezan, razuman i ozbiljan.

Elem, nekoliko meseci kasnije, tačnije sad u četvrtak ujutru probudio sam se sa svim simptomima korone - blaga temperatura, kašalj, kijanje, glava, grlo, bol u predelu grudnog koša. Znao sam da sam pozitivan jer sam poslednji put bio kod doktora kada sam imao 7 godina. Nemam svog izabranog doktora jer nikad nisam ni imao potrebu da idem. Nakon pregleda u kovid ambulanti dobio sam punu terapiju i izolaciju 14 dana.

Scenario je sledeći: Prvi i drugi dan imam konstantne simptome ali blage. Trećeg dana mi spada temperatura, kasnije, uveče, prestajem da kašljucam, prestaje bol u predelu grudnog koša, grlo ne boli... Izoštrilo mi se čulo mirisa (ovo mi je isto bilo i prvi put kada sam bio pozitivan, mnogo mi se izoštri čulo mirisa), osećam kako se simptomi povlače, osim naprezanja, odnosno umora. Bilo kakva fizička aktivnost odražava se na pluća i brzo se umorim.

E sad zašto ovo pišem?

Ja sam lik koji, kao i moji prijatelji, ali sam siguran i većina, sudeći po ugostiteljskim objektima i društvenim mrežama, nije mnogo mario za koronu tokom 2020. godine, a ni ove. Naravno, koliko god se trudili da širimo svest o vakcini i da zaista verujemo u medicinu kao što smo oduvek verovali, isto tako se trudimo da nastavimo da živimo normalnim životom i dešava se da zaboravimo na pandemiju u svom tom normalnom životu. Kao što reče jedna doktorka na početku pandemije: Ovoj pandemiji neće doći kraj, mi, jednostavno, moramo da naučimo da živimo sa njom.

Od kada je počeo lokdaun, tokom cele prošle i ove godine izlazili smo bez maski, s vremena na vreme, ako se setim, dezinfikovao sam ruke, ali generalno nisam mario na distancu niti na bilo kakve mere jer, jelte, bili smo po klubovima, privatnim žurkama, a tu je sve 50, 100, 300+ ljudi, jednostavno, ne možeš da se pridržavaš mera i da želiš. S druge strane, nakon virusa računao sam na antitela kao i mnogi, pa sve do vakcine.

Kada su stigle vakcine, prijavio sam se kada je kineska vakcina već bila razdeljena, Fajzer otišao kod buržuja, Rusi nas za**bali za isporuku, a AZ bila jedini zbor. Dakle, to je bilo u januaru posle praznika.

AZ je tad imao 58% zaštite i bila je najslabija vakcina od svih na tržištu, s tim što je važila za vakcinu koja najduže čuva – konačna ocena: medicina je smatra jakom vakcinom.

Pojavio se delta soj. Pojaviće se još sojeva korone.

Par mojih prijatelja i nekoliko poznanika nisu bili vakcinisani i mnogima im je bilo gore nego prvi put kad su bili pozitivni. Hvala bogu, nisu zaglavili u bolnici, ali im je bilo jako teško.

Moji simptomi su počeli tako što su bili blagi i isto tako su nestali, neprimetni. Ja verujem medicini i verujem da su ovi blagi simptomi upravo zbog vakcine. Želim da vam poručim sledeće:

- Vakcinišite se.

- Verujte medicini.

- Korona neće nestati 2022. niti 2023. godine. Korona neće nestati.

- Čuvajte sebe i vakcinišite se zbog sebe, nemojte da čekate kraj pandemije.

- Budite dobri jedni prema drugima, saslušajte i jednu i drugu stranu, udelite lepu, preciznu i jaku šamarčinu svim ljudima koji su protiv vakcine. Nemojte da se izvinjavate. Ovo je vreme kada je potrebno da se svi vakcinišemo i da slušamo nauku, a ne Gugl.

Nama u ovim trenucima nije potrebna demokratija, citiranje zakona i pozivanje na Ustav države. Nama je potreban režim. Zdrav, potkovan i jak režim koji će reći: 'Možeš, građanine, ući i ići svuda, samo ako si vakcinisan'.

Zdravi bili!

P. S. Ljudi koji guraju Pavlovićevu mast u nos protiv korone su ozbiljna sekta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"OVO JE VREME KADA TREBA DA SLUŠAMO NAUKU, A NE GUGL!" Ivan je preležao koronu, vakcinisao se i opet zarazio

Izvor: Blic, 24.Okt.2021

Marketing stručnjak Ivan Dabetić drugi put od početka epidemije u Srbiji zarazio se virusom korona. U međuvremenu je vakcinisan, međutim, po sopstvenom priznanju, epidemiju i nije uzimao mnogo za ozbiljno. U svom javnom obraćanju, podelio je svoje iskustvo, navodeći da nije bio pošteđen, ali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.