IVAN JE OSLOBODIO BEOGRAD! JURIO DO VIDOSAVE, ALI GA NIJE POLJUBILA! Najtužnija ljubavna priča VELIKOG RATA

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IVAN JE OSLOBODIO BEOGRAD! JURIO DO VIDOSAVE, ALI GA NIJE POLJUBILA! Najtužnija ljubavna priča VELIKOG RATA

Navršilo se sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i svi pomisle odmah da je vojvoda Petar Bojović prvi umarširao u prestonicu. Ipak, nije on, nije ni Aleksandar Karađorđević već je to učinio, verovali ili ne jedan srpski oficir, komita Ivan Živaljević

Ipak ovo nije samo priča o junaštvu, već i o ljubavi sa tužnim krajem, jer kao što je trčao da Nemce protera iz Beograda Ivan je trčao i po poljubac njegove komšinice Vidosave, ali...
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ivan Živaljević je posle 45 dana krvave ofanzive i borbe ušao u Beograd.

Tog 31. oktobra, eskadron je izbio na liniju kote 312, odnosno železničku stanicu Ripanj. Tu su proveli noć i zadatak im je bio da tu iznenade neprijatelja. Meštani su ih toplo dočekali zagrljajima i bogatom večerom.

Zapovest komandanta glasila je: "Zadatak eskadrona za sutrašnji dan: izviđanje i proterivanje neprijatelja od Ripnja prema Beogradu, i zadržati se na obalama Save i Dunava."

Naređenje je moralo biti izvršeno do 22 časa i da vojnici posle idu na odmor i spreme se za veliki događaj.

U svojim zapisima Ivan je napisao kako se osećao dok su mu se slike ređale pred očima.

Pitao se u kakvom su stanju ulice iz njegovog detinjstva, koliko je toga srušeno i šta je ostalo od onog Beograda koji je ostavio. Da li je sat na Terazijama kod kog su zakazivali ljubavne sastanke još uvek tamo.

Kada je osvanuo taj 1. novembar Ivan je bez razmišljanja jurišao ka svom cilju, a naredbu za pokret umesto u 7 ujutru izdao je dva sata ranije.

Prve stanovnike Beograda je sreo na Banjičkom putu, tada je Ivan naredio pokret prema Topovskim šupama i Karađorđevom parku.

Na Slaviji ih je dočekao veliki broj Beograđana, deca i žene vodili su njihove konje, a Ivan je pred suzama radosnicama i dobrodošlicom zanemeo:

- Grlio sam decu i žene, pritiskao ih na svoje grudi, a očima sam milovao kuće i ulice moga Beograda - rekao je on.

Seća se da je i kaplar plakao. Vojničko srce srpskog vojnika koje je izdržalo sve, bilo je slabo pred ovim prizorom.

Kod oficirskog doma, na uglu Njegoševe i Kralja Milana, zaustavio je eskadron i napisao prvi izveštaj svom komandantu: "Ušli smo u Beograd. Bilo je tačno 10.30 časova.”

Vojnici i konji su bili okićeni peškirima i cvećem. Ceo Beograd je bio na ulici. U 11 sati, eskadron je stigao na ulaz u Kalemegdan, u pratnji naroda koji je klicao "Živeli naši oslobodioci!".

Ivan je tada potrčao svojoj kući. Kaže da ne postoje dovoljno jake reči koje bi opisale njegova osećanja prilikom susreta sa najmilijima. Jedino mu je ostalo nejasno zašto ga gospođica Vidosava, njegova komšinica, nije poljubila.

Po rečima njene majke, ona se zavetovala da će poljubiti prvog srpskog oficira koji bude ušao u Beograd.

Pratite nas na našem Instagram nalogu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.