ISTORIJSKE PROMENE U BEOGRADU Novo lice SRCA PRESTONICE posle skoro 150 godina (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKE PROMENE U BEOGRADU Novo lice SRCA PRESTONICE posle skoro 150 godina (FOTO)

Trg će biti opremljen potapajućim stubićima sa kamerama

Mašine, majstori i prašina se od nedelje sele iz centra, a Beograđani će moći da kroče na rekonstruisani Trg Republike, gde se privode kraju poslednje pripreme. Javna rasveta je isprobana, a danas je izvršena i proba kontaktne mreže trolejbusa, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da će u okviru umivanja lica prestonice biti završen veći deo Karađorđeve ulice tako da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saobraćaj moći da se obavlja nesmetano.

Takođe, od nedelje će sa završetkom Topličinog venca biti zaokružena pešačka zona, a biće prohodne i tri velike raskrsnice sa Starinom Novakom, Takovskom i Bulevarom despota Stefana.

Poslednje pripreme za puštanje u funkciju centralnog gradskog trga privode se kraju.

- Posle 150 godina Trg Republike napokon dobiće pravu fizionomiju. To će biti zona usporenog saobraćaja zbog čega smo i stavili granitne kocke.  i imaće ''pametne klupe" i besplatni vaj-faj - istakao je Vesić.

Naveo je da plato na trgu ima i 19 stabala više nego ranije. Podseća da će se, nakon otvaranja pristupiti i restauraciji Spomenika knezu Mihailu, ali će to biti detaljno čišćenje i zaštita spomenika bez većih radova.

Istog dana, za vozače biće prohodna i Karađorđeva ulica, za koju, kako Vesić navodi, nije urađena obična rekonstrukcija, već i humanizacija tog dela grada. Ovaj potez je delimično završen, a radovi na trotoaru i Savskom keju biće izvođeni u narednom periodu.

Vesić navodi da to nije bila samo rekonstrukcija ulice koja podrazumeva zamenu instalacija i asfaltiranje, već da će sada, umesto trotoara na samo dva metra od ulaza u zgradu, biti trotoara širokih od 10 do 12 metara, kako bi stanari mogli decu da puste bezbedno, a ne da razmišljaju o tome da li će naići neki kamion.

- Uređene su sve fasade pa će sada ovaj deo grada, sa kojim se većina stranaca prvi put susretne, konačno biti umiven - dodao je Vesić.

Kada je reč o radovima u ulicama Kraljice Marije, 27. marta i Džordža Vašingtona, deo mašina će i posle 1. septembra ostati na pojedinim potezima, ali će građani moći da bez zastoja prolaze od Starine Novaka do Stanoja Glavaša i kroz tri raskrsnice.

Do sredine septembra trebalo bi da bude završena i deonica od Stanoja Glavaša do Takovske.

Vesić je pojasnio da su problem na potezu od Ruzveltove do Starine Novaka cevi koje nisu bile povezane, što je usporilo radove.

Očekuje se da taj potez bude gotov do početka oktobra, a Dušanova i Džordža Vašingtona do kraja godine.

Vesić je najavio i da će zaokruživanje celine pešačke zone biti postignuto završetkom radova na Topličinom vencu na kome će u subotu biti izveden dečji koncert.

Biće potapajućih stubića, koji će regulisati ulazak vozila u zonu za pešake, koji će biti postavljeni na 17 mesta. Stanari tog dela grada mogu broj tablica da prijave Sekretarijatu za saobraćaj kako bi bili evidentirani i mogli da automobilima dođu do svojih zgrada. Postoje kamere koje snimaju tablicu i moći će da ulaze samo vozila do 3,5 tona, a jedini izuzetak su vatrogasna vozila.

Sledeće godine, Grad Beograd će vatrogascima pokloniti vozilo do 3,5 tona, baš namenjeno za pešačku zonu.

Autobuski "Vrabac servis" za saobraćaj u pešačkoj zoni, koji startuje sutra, biće besplatan, a od četiri vozila jedno će biti prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Kako je istakao Vesić, zatvara se deo najvećih gradilišta, a otvaraju se gradilišta na Bulevaru patrijarha Pavla, kao i na Savskom trgu.

- Radimo na projektovanju od Košutnjaka do Mosta na Adi. U pregovorima smo sa ''Železnicom'' da preuzmemo njihov koridor koji se više ne koristi, pa ćemo imati vezu od Košutnjaka do Mosta na Adi - rekao je Vesić, ističući da će Beograđani moći od Mosta na Adi da siđu i stignu do Vidikovca, a do sada je taj bulevar bio veoma zagušen.

Govoreći o savskom mostu, rekao je da će biti izmešten na proleće, odnosno da će se novi projektovati tako da se smanji trajanje izmeštanja, pa će se raditi iz delova.

- Tako da neće biti dug vremenski period da prostor bude potpuno bez mosta. Građani do septembra glasaju da li će da stari Savski most ode u park Ušće ili da postane biciklistički most od Novog Beograda do Ade Ciganlije - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Zašto je bio OMILJENI GRADONAČELNIK: Ovih 5 stvari u Beogradu ne bi bilo bez Branka Pešića (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.