IRAN PRETI EVROPI: Ako nam uvedete sankcije, sledi SNAŽAN ODGOVOR (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2020, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRAN PRETI EVROPI: "Ako nam uvedete sankcije, sledi SNAŽAN ODGOVOR" (VIDEO)

Iran spreman na svaki potez.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će ozbiljno i snažno odgovoriti na evropski potez ka eventualnom uvođenju sankcija.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je da je Iran potpuno spreman da odgovori na svaku dobru volju i konstruktivni napor koji čuva nuklearni sporazum, javila je zvanična iranska novinska agencija IRNA, preneo je AP.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka pokrenule su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma i otvorile put mogućim sankcijama kao odgovor na pokušaje Teherana da se povuče iz pojedinih delova sporazuma, izjavio je šef diplomatije Evropske unije Žosep Borel.

Tri zemlje, koje su 2015. potpisale međunarodni sporazum, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Kinom, obavestile su u pismu Borela, koji nadgleda pakt, da pokreću njegov mehanizam za spor, pojačavajući pritisak na Teheran, preneo je AP.

Lideri tri države su naveli u saopštenju da su ostavljeni bez izbora, s obzirom na akcije Irana i da su registrovali zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze.

Tri sile navele su da ovo pitanje upućuju Zajedničkoj komisiji u skladu sa mehanizmom za rešavanje sporova, kako je regulisano nuklearnim sporazumom.

Borel je insistirao na tome da taj korak ne znači da će sankcije automatski biti ponovo uvedene.

Mehanizam omogućava ministrima dve nedelje da reše bilo kakve probleme, mada se taj period može produžiti ako se saglase sve strane.

Ako je potrebno, savetodavni odbor imao bi dodatnih 20 dana da donese odluku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.