IRAN PORUČIO SAUDIJSKOJ ARABIJI: Odustanite od lažnih optužbi i okončajte rat u Jemenu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2019, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRAN PORUČIO SAUDIJSKOJ ARABIJI: Odustanite od lažnih optužbi i okončajte rat u Jemenu

Ministarstvo spoljnih poslova Irana pozvalo je Saudijsku Arabiju da okonča rat u Jemenu, koji nije doneo ništa osim ljudskih žrtava.

- Umesto neosnovanih optužbi protiv drugih, Vladi Saudijske Arabije bi bolje bilo da što pre okonča razorni rat u Jemenu, koji nije donio ništa osim ubistava nedužnih ljudi i uništenja ove zemlje - izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je još jednom negirao optužbe protiv Teherana za učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Državni ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adil el Džubair izjavio da su napadi na naftne objekte u kraljevini izvršeni iz Irana, a ne iz Jemena, ali nije naveo dokaze.

Najveći izvoznik i jedan od tri najveća proizvođača nafte Saudijska Arabija je, nakon napada na njena naftna postrojenja 14. septembra, smanjila proizvodnju za više od polovine ukupnih kapaciteta - za 5,7 miliona barela dnevno, umesto uobičajene količine, koja je iznosila oko 9,8 miliona. Saudijski ministar energetike objavio je 17. septembra da su se, zahvaljujući upotrebi rezervi, zalihe nafte već vratile na svoj prethodni nivo, a da je od izgubljene proizvodnje za sada obnovljena polovina.

Jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, saopštili su da su naftne objekte kompanije „Saudi Aramko“ napali pripadnici njihovog pokreta sa bespilotnim letelicama. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da nema nikakvih dokaza o napadu iz Jemena i za napad je optužio Iran. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom takođe smatra da je Teheran umešan u napade. Iran negira ove optužbe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.