IRA se budi zbog Bregzita!? Na meti bombaša POLICIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2019, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRA se budi zbog Bregzita!? Na meti bombaša POLICIJA

Bomba čija meta su bili policajci eksplodirala je jutros u severnoirskom mestu Njutnbatleru, a u detonaciji nije bilo žrtava. 

Eksplozija se dogodila nedaleko od granice s Irskom.

Lokalna policija je za eksploziju okrivila Irsku republikansku armiju.

Policija je u subotu uveče dobila informaciju da je sumnjiva naprava ostavljena u području Votl Bridža, u istom regionu, a odmah u nedelju ujutru je počela potragu. Bomba je na kraju eksplodirala jutros >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i to na drugom mestu odnosno na jednom od glavnih puteva.

- Čvrsto sam uveren da se radi o namernom pokušaju da se policija i kolege iz antiterorističke jedinice namame u ćošak i ubiju. Takođe, činjenica da je naprava bila postavljena na glavnom putu mogla je da bude ozbiljan problem za svakoga u blizini - navedeno je u izjavi šefa lokalne policije Stivena Martina.

Odgovarajući na pitanja o osumnjičenima, Martin je rekao da je "IRA dobra početna tačka za svaku istragu" i dodao da je "nivo aktivnosti IRA ove godine pojačan", pomenuvši i grupe nastale od IRA, poput takozvane Nove IRA.

Ta i druge slične grupe tvrde da predstavljaju Irsku republikansku armiju, istorijskog borca za ujedinjenje Irske. Severna Irska je deo Ujedinjenog kraljevstva.

The bomb attack in Fermanagh this morning is a sinister development. A clear and deliberate attempt to murder @PoliceServiceNI officers. I strongly condemn these actions and express my sincere thanks to both the Officers and Army personnel for their work in securing the area. https://t.co/ewQDuJ0Dzj

— Simon Byrne (@ChiefConPSNI) August 19, 2019

Mogućnost neuređenog izlaska Velike Britanije iz EU je pojačala napetosti u Severnoj Irskoj.

Bregzit sa sobom nosi opasnost od ponovnog uvođenja granice između Irske i Severne Irske, koja je ukinuta mirovnim sporazumom iz 1998. Taj sporazum, poznat kao Sporazum na Veliki petak, okončao je trodecenijske sukobe unionista i republikanaca u Severnoj Irskoj.

Pripadnici jedne od grupa nastalih iz IRA su u aprilu ubili novinarku tokom nasilnih protesta u Londonderiju.

Pogledajte rezultate

TEMELJ BEZBEDNOSTI SAD: Ove neverovatne mogućnosti pruža "NUKLERANA TRIJADA" (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.