INTERVJU Aleksandar Jovićić: Predsednik Opštine Palilula o planovima za 2019. godinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jan.2019, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERVJU Aleksandar Jovićić: Predsednik Opštine Palilula o planovima za 2019. godinu

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula u intervjuu za portal SrbijaDanas govori o planovima Opštine za 2019. godinu, šta će Opština uraditi sa budžetom koji je dobila, o ponašanju opozicije.

To nam je plan za naredne godine koje dolaze, a ne samo za 2019. Što se tiče naše politike koju vodimo prema najmlađim sugrađanima i pre svega prema roditeljima koji imaju malu decu i koji će tek dobiti decu, mi smo tu odmakli podaleko i shodno našim mogućnostima u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << budžetu, mi ćemo nastaviti sa tim akcijama i u narednom periodu. Svaki bračni par koji dobije novorođenče na teritoriji naše opštine dobiće od nas kolica za bebe. To je jedan mali poklon, ali i snažna poruka koju šaljemo - a to je da je natalitet u našoj zemlji veoma važan da bi sve ovo što mi radimo imalo pravi smisao za nekih 10 ili 15 godina. Takođe, organizujemo dosta predstava ogroman broj predstava za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje. Svake godine obezbeđujemo sredstva za novogodišnje paketiće i pre nekoliko dana imali smo akciju u bivšoj hali ''Pionir'' koja je okupila preko 7500 mališana u dva dana, i to je iz godine u godinu akcija koja je dobro propraćena. To je prelepa manifestacija koja omogućava deci da im opština Palilula u decembru pokloni nešto lepo i uključuje predstave, slikanje sa Deda Mrazom i paketić koji je izuzetno kvalitetan, ali najvažnije u svemu tome je druženje koje mi organizujemo sa njima.

Neophodno je da deca budu prijavljena na teritoriji opštine Palilula. To je jedini uslov. Mi u svih 34 državna vrtića šaljemo vaučere i tamo već otprilike znamo koliko dece ima. Deca koja ne idu u državne već privatne vrtiće, neophodno je da njihovi roditelji samo jedan formular popune ovde kojim dokazuju da je dete rođeno na teritoriji opštine Palilula i to je sve što se tiče procedure.

Pre bilo čega, ja sam zahvalan i zadovoljan što su se po prvi put usvojili kriterijumi na osnovu kojih opštine dobijaju sredstva. Opština Palilula je teritorijalno najveća opština, a sa druge strane je jedna sa najvećim problemima u smislu infrastrukture. Po prvi put su svi kriterijumi uneseni u bazu na osnovu čega se posle dobijaju sredstva, a to podrazumeva stepen razvijenosti, broj stanovnika, broj zaposlenih i nezaposlenih, broj javnih institucija, nedostatak infrastrukturnih delatnosti neophodnih za život. I kada sve te podatke unesete u kompjuter vi ćete saznati da opština Palilula ima neuporedivo veća sredstva nego prošle godine. Palilula danas ima preko milijardu dinara budžet za 2019. godinu što će nama omogućiti da imamo više asfaltiranih ulica, više vodovodne mreže, da rekonstruišemo vrtiće, da investiramo u škole i da nastavimo da obezbeđujemo prostor za našu decu gde ćemo graditi dečje parkove, igrališta i teretane na otvorenom. To su projekti koji su za nas važni. S tim što se za velike kapitalne projekte i dalje oslanjamo na podršku grada Beograda. Očekujemo da ćemo u februaru potpisati konačno zajam Evropskoj investicionoj banci za kanalizaciju na levoj obali dunava. Tu je neophodno odvojiti 40 miliona evra za kompletnu kanalizaciju koja će se graditi u godinama koje dolaze i za Dom zdravlja u Borči koji će sa radovima otpočeti u martu 2019. godine i prostiraće se na 7000 kvadratnih metara.

Ona jednog dana može da preraste u opštinu. Ona trenutno ima najveću perspektivu za razvijanje zbog gustine naseljenosti i radne površine teritorije. To je budućnost Beograda. Mi imamo najave da ćemo u narednim godinama tu imati komercijalne i stambene sadržaje i ono što je najvažnije, to je da ćemo graditi sa partnerima iz Kine inustrijski park na teritoriji opštine Palilula. Mi smo omogućili da vrata naše opštine budu otvorena ne samo našim investitorima, već i investitorima iz Kine i drugih zemalja. Mi početkom 2020. godine očekujemo i početak izgradnje novog mosta preko Ade huje i tu ćemo takođe imati otvorena vrata za investicije i očekujemo da će Palilula biti jedna od najbogatijih opština u narednih 10 godina.

To je govor mržnje i opozicija se jedino time služi zbog nedostatka bilo kakve ideje na koji način da se unapredi položaj i ekonomski standard u našoj zemlji. Mi smo to od njih videli bezbroj puta tako da nas to više ne iznenađuje ali zabrinjava, s obzirom da kada bi oni došli u situaciju da ponovo vode državu, ne samo da bi urušili, kao što su to uspešno znali da rade, opljačkali i upropastili javna preduzeća, ostavili nam ogroman javni dug od 79 odsto i gotovo potpunu neizvesnost da li ćemo narednih nekoliko meseci uspeti da isplatimo plate i penzije, oni bi sigurno pribegavali jednoj represiji ugnjetavanja žena i političkih neistomišljenika iako oni tvrde suprotno. To su pokazali u prošlosti nekoliko puta. Ne dozvolimo da se vrate oni koji su nas doveli u situaciju jednog ponora. Tramp je u pismu koje je poslao našem predsedniku prepoznao lidera u regionu i to je istakao dva puta kroz to pismo.

Što se samog pisma tiče, to jeste tačno. Predsednik Vučić zasigurno jeste lider regiona. Pre svega zbog jedne odgovorne politike koju vodi prema svojoj zemlji, ali i zbog politike koju vodi u regionu, ne želeći da naruši mir i stabilnost koji su za nas izuzetno važni. Nemamo ništa protiv da SAD budu uključene u pregovore, ali takođe želimo da i Rusija bude uključena, a naravno i Kina i EU i da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Srbija kao zemlja je izuzetno zrela i mi ne želimo da nas iko gazi, ali ne bežimo od dijaloga i teških pitanja.

Građanima Srbije bih, pre svega, poželeo ono što je važno, a to je zdravlje, tolerancija, ljubav i briga jednih o drugima. Da ne okrećemo glavu onima kojima je teško i da se zajedno borimo za bolji život u našoj zemlji. Želim im da podržavaju i dalje perspektivu naše zemlje jer sve ovo što radimo imaće nekog smisla za generacije koje dolaze za pet,deset ili petnaest godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.