INSTITUT BIOLOŠKOG ORUŽJA Usred Evrope postoji ostrvo o kojem se ćuti. Tamo se uzgajaju OPASNI VIRUSI I BAKTERIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INSTITUT BIOLOŠKOG ORUŽJA Usred Evrope postoji ostrvo o kojem se ćuti. Tamo se uzgajaju OPASNI VIRUSI I BAKTERIJE

Na njemu se nalaze smrtonosni rezervoari i džinovski metalni kotlovi

Da biste ušli na ostrvo Rims neophodna vam je dozvola. Nakon toga morate da prođete nekoliko sigurnosnih kontrola, da se svučete, dezinfikujete telo i obučete specijalno odelo, koje liči na svemirski skafander.

Pročitajte i:

Pre nego što napustite ostrvo morate detaljno da se istuširate: minut ispod mlaza vode, minut sapunjanja, pa opet minut tuširanja. Pranje kose i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ribanje noktiju sastavni su deo propisane procedure, za koju postoje opravdani razlozi. Na ostrvu Rims u Grajfsvaldskom zalivu, u južnom Baltiku, uzgajaju se opasni virusi i bakterije.

Pre više do 100 godina Fridrih Lefler, učenik čuvenog mikrobiologa Roberta Koha, koji je otkrio bacil tuberkuloze i antraksa, istraživao je slinavku i šap u jednoj štali usred grada Grajfsvalda i tom prilikom, slučajno otkrio viruse.

Naime, ispostavilo se da bolest ne izazivaju bakterije, već do tada nepoznata klasa "najsićušnijih od svih organizama". Ali dok je bio posvećen suzbijanju zarazne bolesti, Lefler je izazvao suprotan efekat: u okolini Grajfsvalda od bolesti je uginulo neoubičajeno mnogo stoke. Tokom istraživanja, Lefler je nehotice inficirao čitava krda bolešću, koju je želeo da iskoreni.

U blizini grada nalazilo se ostrvo dugo 1.250 metara i široko 30 metara. Kako se greška ne bi ponovila, Lefler je 1910. ovde osnovao prvi Institut za istraživanje virusa na svetu. Godine 1926. ostrvo je povezano s kopnom žičarom kojom je do njega transportovan materijal. Nacisti su u laboratoriji istraživali biološko oružje, a Istočni Nemci vakcine. Istraživački kompleks Rims, koji je od 1997. sedište Instituta Fridriha Leflera (RFLI), proširen je i modernizovan.

Nemačka je uložila 300 miliona evra u nove komplekse zgrada. Otvoreno je 89 laboratorija i 163 štale za stoku koja je neophodna za eksperimente. Istražuju se pre svega životinje bolesti, kao što su bolest ludih krava (BSE), slinavka i šap, svinjska kuga i zoonoze - opasne bolesti koje se prenose sa životinje na čoveka: sars, ebola i Krimsa Kongo hemoragijska groznica.

Da virusi ne bi napustili ostrvo, pored detaljne procedure za zaposlene i posetioce, postoje i tzv. smrtonosni rezervoari, u kojima se otpadne vode toliko zagrevaju da svaka klica neminovno umire. U podrumu laboratorije nalaze se i džinovski metalni kotlovi napunjeni kalijum hidroksidom, u koja se potapaju tela uginulih životinja sve dok od njih ne ostanu samo čestice prašine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.