INDIJSKI SOJ MANJE ZARAZNIJI NEGO ŠTO SE MISLILO? Vodeći britanski epidemiolog dao odgovore na goruća pitanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2021, 12:23

INDIJSKI SOJ MANJE ZARAZNIJI NEGO ŠTO SE MISLILO? Vodeći britanski epidemiolog dao odgovore na goruća pitanja

On je naglasio i da postoje neki nagoveštaji da se ona lakše prenosi među vakcinisanim ljudima.

Britanski epidemiolog Nil Ferguson rekao je danas da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

- Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ipak usporiti - saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Impirijal koledža, prenosi Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson u petak je upozorio da bi pojava indijskog soja mogla poremetitii planove za ukidanje potpunog zaključavanja u zemlji do 21. juna.

Džonson je pojasnio da ako se utvrdi da je indijski soj samo neznatno prenosiviji od britanske varijante, tada bi se ublažavanje mera moglo nastaviti kako je planirano, ali neka značajnija infektivnost soja virusa B.1.617.2 bi mogla da ga natera da preispita planove.

Ferguson, koji je član vladinog savetodavnog tela za hitne slučajeve (SAGE), rekao je da je nezahvalno sada procenjivati koliko će indijska varijanta nadmašiti britanski soj i da je za to potrebno više podataka.

On je naglasio i da postoje neki nagoveštaji da se ona lakše prenosi među vakcinisanim ljudima, ali i da je za takvu potvrdu potrebno više naučnih podataka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.