IGRA ŽIVACA: Američki razarač došao do otoka na Pacifiku, BURNA reakcija Kine

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IGRA ŽIVACA: Američki razarač došao do otoka na Pacifiku, BURNA reakcija Kine

Ratni brod američke mornarice doplivao je juče u područje 22 km nadomak dva otoka oko kojih se Kina spori sa svojim susedima. Navedeno se odvijalo u sklopu operacije "sloboda plovidbe". 

- Razarač USS Wayne E. Meyer doplovio je 22 km nadomak otoka Vatreni krst i Nestašni greben u cilju da se suprotstavi Kini i njenim teritorijalnim pretenzijama te sačuva pristup pomorskim putevima poštujući međunarodne zakone - izjavila je narednica Reann Mommsen.

- SAD će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << leteti, ploviti i delovati gde god mu međunarodni zakoni to dopuštaju. Naše pomorske operacije nisu političke prirode - dodala je.

SAD već duže vreme optužuje Kinu za gradnju vojnih objekata na spomenutim otocima.

Funkcioner vojske SAD-a izjavio je da je američki ratni brod doplovio do svog odredišta u pratnji kineskog te da je njihova interakcija bila sigurna i profesionalna.

Američke pomorske operacije u Južnom kineskom moru odvijaju se redovno, pri čemu su u maju ove godine dva američka ratna broda izvela operaciju u blizini otoka pod kontrolom Kine.

Kina po pravilu reaguje na takve poteze izjavama vlade kojima poziva Washington da "smesta prestane da provocira potezima koji ugrožavaju sigurnost i suverenost Kine".

Li Huamin, ispred kineske vojske nazvao je jučerašnju američku operaciju "nasilničkim potezom koji narušava mir i stabilnost u Južnom kineskom moru".

Kineski mediji prenose takođe kako je "SAD svojim konstantnim slanjem brodova u Južno kinesko more postao glavni zlikovac u ovom delu sveta" te da "Kina treba ubrzati svoj sastav obrane na otocima i grebenima u regiji".

Oštre reči s kineske strane usledile su nakon izjava Washingtona da je "zabrinut kontinuiranim kršenjima pravila međunarodnog poretka koje Kina provodi u indo-pacifičkoj regiji, a sve da bi uticala na Vijetnam i njegove operacije vezane uz nalazišta nafte i plina u Južnom kineskom moru".

- Svojim nasilničkim taktikama Kina neće pridobiti naklonost svojih suseda, kao ni međunarodne zajednice - stoji u izjavi Pentagona.

Prepirke oko pomorskih operacija samo su deo velikog spora između SAD-a i Kine, uključujući trgovinski rat koji ostavlja bitan uticaj na celokupno svetsko gospodarstvo.  

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Američki razač uplovio u Južno kinesko more; "Nasilan potez"

Izvor: B92, 29.Avg.2019

Ratni brod Američke mornarice uplovio je u sredu u more nadomak dva ostrva oko kojih se Kina spori sa susedima u okviru operacije "Sloboda plovidbe"..."Razarač je doplovio 22 kilometra od ostrva Vatreni krst i Nestašni greben kako bi se suprotstavio Kini i njenim teritorijalnim pretenzijama, kao i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.