IDRIS DEBI JE MRTAV! Predsednik Čada poginuo na frontu tokom borbi sa pobunjenicima! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 13:21

IDRIS DEBI JE MRTAV! Predsednik Čada poginuo na frontu tokom borbi sa pobunjenicima! (VIDEO)

Vojska je potvrdila tu informaciju

Predsednik Čada Idris Debi je umro, javlja vojska. 68-godišnji politički veteran preuzeo je funkciju predsednika 1990. godine i nedavno je osvojio šesti mandat. Predsednik Čada Idris Debi podlegao je od povreda koje je zadobio na frontu, navodi se u saopštenju vojske zemlje.

Vest dolazi nekoliko sati nakon što su privremeni rezultati izbora 11. aprila pokazali da je Debi osvojio 80 odsto glasova i da ide na šesti mandat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
#Tchad🇹🇩 Annonce du décès d’Idriss Déby Itno ce mardi 20 avril 2021. Il est mort comme il aura vécu, les armes à la main.

Le gouvernement et l’Assemblée nationale sont dissouts.

Un conseil militaire dirigé par Mahamat Idriss Déby est mis sur pied pour une période de 18 mois. pic.twitter.com/IBu4jKrxlw

— cherifadoudou.com (@cherifadoudou) April 20, 2021

Portparol vojske Azem Bermandoa Agouna rekao je da je Debi umro braneći teritorijalni integritet zemlje, navodi AFP. Izvor upoznat sa situacijom potvrdio je da je predsednik Čada povređen tokom sukoba i da je umro u bolnici.

Debi je bio komandant vojne jedinice tokom neprijateljstava protiv pobunjenika na severu zemlje.

Debi je na vlast došao nakon oružane pobune 1990. godine i od tada je među afričkim liderima sa najdužim stažem i bliski saveznik zapadnih sila koje se bore protiv islamista u zapadnoj i centralnoj Africi.

Da podsetimo, Sjedinjene Države su saopštile da se pobunjenički borci u Čadu kreću prema glavnom gradu N'Džameni i naredile su delu svog osoblja da napusti zemlju, upozoravajući na moguće nasilje.

Portparol pobunjeničkog Fronta za promene i slogu Čada (FACT) rekao je da su njegovi borci "oslobodili" provinciju Kanem, oko 220 km od glavnog grada N'Džamene, ali je vlada to demantovala.

Grupa FACT, koja kontroliše severnu granicu Čada sa Libijom, napala je granični prelaz u Čadu uveče 11. aprila, baš u trenutku zatvaranja biračkih mesta.

Portparol FACT-a Kingabe Ogouzeimi de Tapol rekao je da su pobunjenici "oslobodili" Kanem i još uvek pokušavaju da iskorene preostale snage državne bezbednosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Predsednik Čada POGINUO dan nakon pobede na izborima: Podlegao povredama zadobijenim na frontu

Izvor: Blic, 20.Apr.2021

Predsednik Čada Idriš Debi (68) preminuo je od povreda zadobijenih tokom obilaska trupa na frontu u borbi protiv pobunjenika na severu zemlje, saopštila je vojska.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.