I posle koronavirusa, kada bih se ponovo rodila opet bih bila medicinska sestra!

Izvor: RTS, 12.Maj.2020, 15:11

I posle koronavirusa, kada bih se ponovo rodila opet bih bila medicinska sestra!

Međunarodni Dan medicinsih sestara i tehničara obeležava se u svetlu borbe protiv koronavirusa. Oni su nezamenljiva karika u tom lancu a većina njih, među njima i oni koji su u vreme pandemije dobili posao, kažu da su ponosni na svoj poziv.
Njih 1.700 radi u niškom Kliničkom centru u Nišu, reklo bi se armija, u borbi uvek na prvoj liniji.

"Bilo je dosta trenutaka kada ni sama nisam znala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako se postaviti, da li jedan ustaljeni režim rada mora da se poštuje, da li prestati, da ne radim dodatnu presiju na već ono što nas je snašlo, ali sam prosto shvatila mi moramo biti profesionalci, ma koliko teško bilo", kaže Gordana Dragošev, glavna sestra Kliničkog centra u Nišu.
A bilo je teško, i jeste još uvek.
"Bilo je teško, bilo je dirljivih situacija", kaže medicinska sestra Žaklina Pajević, "nosili smo deo priče svojim porodicama, svojoj kući. Ali postajali smo i zreliji i ponosniji na to novo iskustvo, na nešto - kako treba ili kako ne treba raditi."
U kovid zoni se malo komuniciralo, uglavnom su svi bili uigrani jer dugo rade zajedno, i sa najtežim pacijentima koji su na intenzivnoj nezi 3. nivoa.
"Dovoljan je nekada samo pogled ili neki gest ,da znamo ko šta radi. I svako ima neko svoje mesto u toj nekoj hijerarhiji,"priseća se Saša Ristić, anestetičar.
Mnogi sa iskustvom od 30 godina a neki na poslu tek dva meseca.
"Bilo je straha, ali ipak je to moj poziv! Nekako sam osećala potrebu da dođem, da se javim da radim", kaže Tijana Krstić, medicinska sestra.
"Ja sam od početka volela moje zanimanje", kaže Žaklina Pajević, medicinska sestra, "ali sada, sa još većim zadovoljstvom i još većim iskustvom nakon ovoga što nam se desilo, kada bih se ponovo rodila opet bih bila medicinska sestra!"
Voleti posao koji radiš, kažu medicinske sestre i tehničari, nije dovoljno, potrebno je davati sebe drugima, možda više nego bilo koje drugo zanimanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.