I Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM piše vladiki Teodosiju i igumanu Savi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM piše vladiki Teodosiju i igumanu Savi

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM upitalo je danas episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija i igumana Visokih Dečana Savu Janjića zašto su ćutali na mnoga dešavanja u i oko Kosova i Metohije, među kojima i ono kada je, 2008. godine, samoproglašena tzv. Republika Kosovo. Vladiki Teodosiju juče je pisao i direktor Kancelarije za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Metohiju Marko Đurić.

Udruženje, u otvorenom pismu, pita vladiku i igumana zašto su ćutali "kada je DOS-ovski režim hapsio i predao Haškom tribunalu predsednika Srbije i generale vojske i policije, zbog navodnih zločina nad Albancima" i kada je iz srpskih zatvora 2001. i 2002. godine oslobodio 2.108 zarobljenih pripadnika terorističke, zločinačke OVK.

"Ćutali ste kada su veterani terorističke, zločinačke OVK proglasili tzv. R. Kosovo 2008. godine", navode.

Kažu, između ostalog, i da su ćutali "kada je DOS-ovski režim Tadić-Jeremić pitanje Kosova i Metohije iz UN-a prebacio na EU i kada je taj isti režim stvorio granicu na Brnjaku, Jarinju...".

Dodaju i da ćute i o tome koliko su finansijski pomognuti od države Srbije i predsednika Vučića poslednjih pet godina.

"Vaše izjave da predsednik Vučić rečima 'plaši Srbe na Kosovu' je vaše tumačenje i shvatanje predsednikove izjave, koja nikako nije opasnost za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i ugrožavanje interesa države Srbije", navedeno je u pismu vladici Teodosiju i igumanu Savi Janjiću.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM poručilo je i da daje potpunu podršku predsedniku Vučiću u svim aktivnostima i borbi u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Vladika Teodosije: Hvala Vučiću, ali i ne hvala

Vladika Teodosije se tokom obraćanja u manastiru Banjska na severu Kosmeta juče obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, preneo je juče Radio Kontakt plus na svom sajtu.

"Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja i ne samo ovde nego i u drugom mestu, ali ovde sa ovog mesta hoću da kažem ne hvala mu za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM-u. To nisu reči nade, to nisu reči hrišćanima, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda", rekao je vladika.

Nekada najlepši srpski manastir koji je tokom vekova teško postradao, godinama se već obnavlja i trenutno je jedno od omiljenih stecišta ne samo vernika sa severa Kosova, već i drugih posetilaca.

Teodosije je naveo da se manastir i monaštvo obnavlja silom božjom, ali i dobrotom svih koju su dali svoj prilog, kojima je i danas iskazao svoju zahvalnost.

"Na prvom mestu hteo bih da istaknem Kancelariju za KiM, Vladu Republike Srbije", vladika se zahvalilo i mnogim domaćim i međunarodnim darodavcima, a zahvalnost je uputio i srpskom predsedniku.

"Hteo bih da istaknem i lični prilog našeg predsednika, gospodina Aleksandra Vučića, koji je posetio ovu obitelj i koji je sam zaželeo da se ova sveta obitelj obnovi. Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja i ne samo ovde nego i u drugom mestu".

"Ali ne hvala mu za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM-u", rekao je vladika Teodosije.

Naglasio je da "to nisu reči nade, to nisu reči hrišćanima, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda".

Komentarišući reči predsednika Vučića da u Đakovici nema Srba, Teodosije navodi "Teško nam je kad čujemo 'koga ima u Đakovici', 'da li bi mi živeli danas u Đakovici'".

"Pa živimo, evo, tu je igumanija, tu su sestre, u Đakovici se služi sveta liturgija, zar to nije dovoljno u ovom vremenu?", pitanjem je vladika Teodosije odgovorio na Vučićeve reči od da u Đakovici nema nijednog Srbina.

Mnogi su u 18. i 19. veku posustali i promenili veru, a zahvaljujući onima koji nisu, mi danas postojimo na ovim prostorima, podsetio je takođe vladika.

"I u naše vreme ima onih koji su spremni da opstoje našu veru, i neće se turčiti radi boljeg života", dodao je.

Ovogodišnji domaćin slave i kolačar manastira Banjska bio je Grado Maksimović, rodom iz ovih krajeva, koji danas živi u Australiji, u Sidneju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.