I U NAJVEĆU PRAVOSLAVNU SVETINJU SAMO SA KOVID PROPUSNICOM! Otac Perović: Stav crkve je vrlo jasan

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2021, 19:02

I U NAJVEĆU PRAVOSLAVNU SVETINJU SAMO SA KOVID PROPUSNICOM! Otac Perović: "Stav crkve je vrlo jasan"

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su saopštili da je njihov stav o ovome izrekao otac Gojko Perović tokom subotnje besede u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici.

Nacionalne digitalne kovid potvrde od 1. decembra biće potrebne u Crnoj Gori za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturnim i sportskim događajima, te za ulazak u verske objekte, teretane, pozorišne i koncertne hale, saopštile su nedavno zdravstvene vlasti.

- Crkvena zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mora promovisati poštovanje medicinskih mera protiv epidemije. Ko od nas misli da te mere ne treba poštovati, neka takvo mišljenje zadrži za sebe - rekao je otac Gojko Perović.

- U zajednici, na našim sabranjima, moramo pokazivati tu vrstu brige i međusobne pažnje koja pazi na sve te mere propisane od strane zdravstvenih radnika. Crkva ne sme postati mesto iz kog se širi priča da su zdravstvene mere nešto suvišno i nepotrebno - poručio je Perović.

On je tada istakao da ako neko od vernika ima neku dilemu po pitanju mera, a da su one opravdane, "to onda treba da bude predmet njegovog duhovnog razgovora i savetovanja sa pastirom".

- Ne mogu i ne smeju pojedinačne dileme da se prikazuju kao stav Crkve. Stav Crkve kao zajednice je više puta ponovljen i vrlo je jasan: poštovanje zdravstvenih mera. Uz takav stav naravno ide i ovaj drugi da Crkva nikada, ni po koju cenu – bilo kakva nevolja ili epidemija da je u pitanju – neće ostaviti nijednog svog vernika bez molitve, bez blagoslova i bez upražnjavanja svetotajinskog života - zaključio je Perović.

Nezvanično se, inače, može čuti da nije baš jasno kako da kovid potvrda nije potrebna za ulazak u biznis centre, a jeste za vernike u duhovne hramove, s obzirom da je u toku post i da Crkva ne želi nikoga da primorava da se vakciniše ili ne, te da je to pitanje volje pojedinca. Ostaje nepoznanica i ko će i kako kontrolisati vernike koji imaju potrebu da uđu u crkvu, a možda nemaju kovid propusnice.

Uvođenje kovid propusnica za zaposlene u javnoj upravi se pak odlaže do konačnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.