I Rumuni na takmičenju za najveću tikvu u Kikindi

Izvor: RTS, 18.Sep.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Rumuni na takmičenju za najveću tikvu u Kikindi

Od sutra do nedelje, u Kikindi se održavaju 34. "Dani ludaje" na kojima se i ove godine očekuju gosti iz 70-ak kilometara udaljenog Temišvara. Upravo u ovom gradu Kikinđani su pre nekoliko dana predstavili i najavili svoju manifestaciju.
Kikindski mališani, posebno obučeni za ovu priliku, dodatno su ukrasili trg u centru Temišvara. U bojama koje simbolizuju banatsku bundevu, ludaju ili tikvu pozvali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su komšije iz Rumunije da posete Kikindu za "Dane ludaje". Organizatori očekuju više gostiju nego lane, kada ih je bilo 19 000, po podacima sa graničnog prelaza.

"Rumuni jednostavno vole te narodne stvari koje polako odlaze u zaborav, a Dani ludaje su jedna od retkih manifestacija za koje možemo reći da su čuvari te narodne tradicije Banata", navodi Saša Tanackov član Gradskog veća Kikinde.
Meštani Temišvara i okoline će lakše prelaziti granicu u dana kada se održava kikindski festival.
"Za svaku pohvalu je i to što će carina i granični prelaz biti otvoreni 24 sata. Možda će to biti i povod za neko dalje razmišljanje da ta carina proradi i svakog dana bude otvorena 24 sata", kaže Vladan Tadić, generalni konzul Srbije u Temišvaru.

U Srbiji se godišnje održi oko sto gastronomskih manifestacija, kakvih nema u Rumuniji, pa je to jedan od razloga što naši susedi vole da se nađu u Kikindi tim povodom.
"Ove manifestacije doprinose približavanju ljudi, približavanju i upoznavanju običaja sa jedne i sa druge strane, jer ovo je ipak Banat", smatra Javor Radovanković, ugostitelj iz Temišvara.
Organizatori najavljuju da se u takmičenju za najdužu ludaju ove godine očekuje rekordna od oko tri i po metra, a što se tiče najteže takmičari će pokušati da obore dosadašnji apsolutni rekord ludaje teške 507 kilograma iz 2014.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.