I Đurašković traži od Ustavnog suda zaštitu zbog pritvora

Izvor: Press, 09.Okt.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Đurašković traži od Ustavnog suda zaštitu zbog pritvora

Kako je Ustavni sud pre šest dana utvrdio je da je Miškoviću povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora, i Ðuraškovićev branilac Zoran Ateljević se nada istom ishodu.

Ateljević je rekao Tanjugu da bi, ukoliko Ustavni sud usvoji njegovu žalbu, to bio osnov i za ukidanje kućnog pritvora u kome se Ðurašković nalazi od 11. septembra, pošto je prethodno bio devet meseci u zatvorskom pritvoru.

On smatra da, pošto su i Ðurašković i Mišković >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u pritvoru bili zbog opasnosti od bekstva i ako je ta mera proglašena neustavnom za vlasnika "Delta holdinga" koji ima poslove po inostranstvu, za njegovog klijenta postoje još veće šanse da se produženje pritvora oglasi suprotnim Ustavu Srbije.

Advokat očekuje da se o njegovoj žalbi, koja je podneta mesec dana posle Miškovićeve, odluči u narednih 15-20 dana.

Ustavni sud je 3. oktobra usvojio žalbu Advokatske kancelarije Tomanović, koja brani Miškovića, jer je utvrdio da je rešenjima Posebnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu od 7. marta i 25. marta 2013. godine Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno članom 31 Ustava Srbije, navodi se u pisanoj informaciji suda dostavljenoj Tanjugu.

Ðurašković je u pritvoru od 12. decembra prošle godine, kada su uhapšeni i Miškovići i ostali optuženi u tom predmetu. U međuvremenu su svi pušteni da se brane sa slobode, osim Ðuraškovića.

On svoj stan može da napušta samo uz odobranje suda.

Ðurašković je već bio u kućnom pritvoru skoro godinu dana u predmetu u kome mu se sudi da je oštetio kruševčku fabriku maziva FAM. Šest meseci kasnije ponovo je uhapšen zbog malverzacija sa putarskim predzećima.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković pušten je 23. jula iz pritvora koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija.

Miškoviću je, međutim, privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi u Beogradu - Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu. Ista mera predviđena i za njegovog sina Marka, kome je u ponedeljak ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.

Ostali optuženi se brane sa slobode.

Posle šest meseci istrage, tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Prva odluka o povredi prava na ograničeno trajanje pritvora doneta je u julu, kada je sud usvojio ustavnu žalbu vlasnika kompanije "Ces mekon" Zvonimira Nikezića, nakon čega je on ubrzo pušen iz pritvora uz jemstvo od milion evra.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.