I ATEISTI U HRVATSKOJ SLAVE CRKVU! Čeka se epohalna odluka vlade, svako će imati privatni život

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 01:05

I ATEISTI U HRVATSKOJ SLAVE CRKVU! Čeka se epohalna odluka vlade, svako će imati "privatni život"

Marina Ivandić, članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, kaže da je cilj da radnici mogu da planiraju svoju sedmicu i privatni život

Vlada Hrvatske se sprema da uvede zabranu rada nedeljom, iako detalji još nisu poznati, a proces je navodno dospeo pred završne diskusije sa sindikatima i poslodavcima.

Sudeći prema ranijim najavama, vlast je sklona otprilike tročetvrtinskoj zabrani, što znači da bi prodavnicama i dalje bio dopušten rad nedeljom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 14 puta godišnje.

Sindikati već godinama traže da supermarketi, butici i druge prodavnice ne rade nedeljom. Radnici žele da im to bude slobodan dan, to hoće i crkva, dok poslodavci tvrde da će to doneti talas otkaza.

Stručnjaci kažu da je to "šupalj" argument, navodi se u tekstu.

, što je u smenskom radu ionako mnogo teže.

- Uz to je rad u trgovini trenutno slabo plaćen, fizički zahtevan i često se odvija u uslovima nedostatka radnika - naglasila je Ivandić.

Ona traži da se broj radnih nedelja ograniči, da se takav rad pošteno plati i da se kažnjavaju poslodavci koji krše zakon.

U Hrvatskoj sindikati u borbi protiv radne nedelje već godinama imaju moćnog i neočekivanog saveznika u vidu Katoličke crkve, ali ni to do sada nije pomoglo.

Hrvatska nije izuzetak po istoriji neuspešnih pokušaja uvođenja zabrane rada u nedeljom u Evropi, ističe sociolog Marko Lucić, analitičar tržišta rada.

- Naravno, i kod nas se od strane udruženja poslodavaca i libertarijanskih komentatora plašilo i plaši otkazima s najavama broja radnika koje će se otpustiti, ali to je u kontekstu velikog nedostatka radnika u dotičnim sektorima u javnosti već prokazano kao šuplji argument - kaže Lucić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DW: Da li će Hrvatska zabraniti rad nedjeljom?

Izvor: Capital.ba, 01.Okt.2020

ZAGREB – Vlada Hrvatske se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom, iako detalji još nisu poznati, a proces je navodno dospio pred završne diskusije sa sindikatima i poslodavcima, piše Dojče vele. FOTO: Pexels Sudeći prema ranijim najavama, vlast je sklona otprilike tročetvrtinskoj zabrani, što...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.