Hrvatska u panici: Pojavio se britanski soj, zaraženo trogodišnje dete

Izvor: B92, 10.Feb.2021, 12:10

Hrvatska u panici: Pojavio se britanski soj, zaraženo trogodišnje dete

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa, među kojima je i trogodišnje dete.

Doktor Darko Pušćenik upozorva sve da treba da se pripreme na treći talas koronavirusa, i dodaje da je pojava britanskog soja virusa očekivana, jer, kako kaže, virusi ne znaju za granice.

"To znači da očekujemo treći talas, prvi je bio prošlog proleća, drugi smo imali ove zime i treći sad. Britanski soj je zarazniji, što je velika opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se širiti. To je sad trka sa vremenom, treba što pre vakcinisati ljude, da sprečimo virus da se širi. Treći talas nam ne gine", rekako je Pušćenik.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara ukupno je sekvenciran 61 uzorak, a mutacije su nađene u uzorcima tri osobe - muškarca (50) i (34), kao i kod i troipogodišnjeg deteta iz Zagreba.

O svemu su obavešteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od obolelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.