Hrvatska reagovala na Vučićevu izjavu, ministri odgovaraju

Izvor: RTS, 25.Avg.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska reagovala na Vučićevu izjavu, ministri odgovaraju

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je, povodom jučerašnje izjave Aleksandra Vučića, pozvalo Srbiju da "umesto manipulisanja činjenicama" unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države. Reagovali su ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.
Ministarstvo spoljnih i evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Hrvatske (MVEP) ocenilo je kao "krajnje neprihvatljivu" jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da, kako navodi u saopštenju, umesto manipulisanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je Hina.
"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva .
Kako se još navodi, "upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine osnovnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče".
MVEP navodi i da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina i da izgrađuje tolerantno i inkluzivno društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.
Reagovanja srpskih zvaničnika 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je za Večernje novosti izjavio je da licemerno zvuče zalaganja hrvatskog ministarstva za prava Hrvata u Srbiji, u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prenos utakmice Crvene zvezde.
Prema njegovim rečima, to se u Srbiji nikada ne bi desilo, niti bi predsednik Srbije ćutao na takve napade.
Reagovao je i ministar policije Nebojša Stefanović koji je u izjavi za Tanjug istakao da Hrvatska pre svega ima problem sa Aleksandrom Vučićem "zato što je predsednik svoje zemlje, koji misli svojom glavom i koji se bori za nacionalne interese Republike Srbije".
"Ne samo što Aleksandar Vučić nije uradio ništa loše, već je naprotiv značajno pomogao u unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, što pokazuje da oni zapravo ne mogu da prihvate predsednika Srbije koji neće biti samo puki izvršilac onoga što Hrvatska kaže i neće samo klimati glavom na svako njihovo saopštenje", rekao je Stefanović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvati napadaju Vučića jer govori o Jasenovcu

Izvor: Večernje novosti, 26.Avg.2019, 09:37

Sramna reakcija Zagreba na ocenu predsednika da su Srbi imali pravo na pobunu devedesetih. Suština pamfleta je da Beograd ne sme da se seća svojih žrtava. Dok Srbe tuku u Kninu, pozivaju Beograd da unapredi prava Hrvata SVEGA nekoliko sati pošto je mučko prebijanje Srba u Kninu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.