Hrvatska odbila da izruči Tunisu državljanina BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2018, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska odbila da izruči Tunisu državljanina BiH

Vrhovni sud Hrvatske u ponedeljak je odbio izručenje bosanskohercegovačkog državljanina, koga Tunis traži zbog sumnje da je kao izraelski špijun umešan u ubistvo Tunižanina Mohameda al-Zavarija, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

Odbivši izručenje, koje je 9. maja odobrio velikogorički Županijski sud, Vrhovni sud je zatražio ukidanje istražnog zatvora i njegovo puštanje na slobodu.

Vrhovni sud Hrvatske odbacio je mogućnost ekstradicije bosanskog građanina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tunisu zbog navodnog učešća u ubistvu Tunižanina za koga palestinski Hamas tvrdi da je bio njihov član. Obrazloženje je da Tunis nije uspeo da osigura garancije da uhapšeni BiH državljanin Alem Čamdžić, ukoliko bude izručen neće biti izložen mogućnosti smrtne kazne.

"Nema dileme da je osumnjičeni optužen za jedan od najgorih zločina, ali gde postoji rizik od smrtne kazne ekstradicija se ne odobrava" naveo je Vrhovni sud Hrvatske u obrazloženje odluke.

Ranije ovog meseca, Bosna i Herecegovina je takođe odbila da izuči drugog osumnjičnog u istom slučaju Elvira Šarca.

Mohamed al-Zavari aerokosmički inženjer i stručnjak za dronove, ubijen je u decembru 2016. godine u blizini tunižanskog grada Sfaks.

Tunižanske vlasti su saopštile da su za to ubistvo uhapsile 10 građana Tunisa, ali su naveli da su dvojica Bosanaca osumnjičenih za učešće u ubistvu uspeli da pobegnu.

Hamas za ubistvo Zavarija optužuje Izrael, i tvrde da je on bio član ove palestinske militantne organizacije 10 godina, piše RFE.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hrvatska odbila da Tunisu izruči "izraelskog špijuna"

Izvor: B92, 28.Maj.2018

Zagreb -- Hrvatski Vrhovni sud odbacio je zahtev Tunisa za izručenje državljanina Bosne i Hercegovine Alena Čamdžića...On je osumnjičen da je, kao izraelski špijun, umešan u ubojstvo Tunišanina Mohameda Zuarija, inženjera vazduhoplovstva, navodno povezanog sa palestinskim Hamasom...Sud je naveo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.