Hrvatska: Vanredna sjednica Sabora zbog arbitraže o Piranskom zalivu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Vanredna sjednica Sabora zbog arbitraže o Piranskom zalivu

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu s koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela zahtjev za vanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora.

Zahtjev se podnosi zbog potrebe da se na vanrednom zasjedanju provede rasprava i razmotre novonastale okolnosti vezane uz provođenje Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.

Vanredna saborska sjednica održaće se u srijedu, potvrđeno je u Saboru.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />Vlada će na vanrednoj saborskoj sjednici zastupnicima predložiti usvajanje zaključka o novonastalim okolnostima oko arbitraže.

Tekst zaključka se priprema, a više će se o njemu vjerovatno znati u ponedeljak nakon sastanka u Banskim dvorima.

Naime, premijer Milanović je na sastanak pozvao sve predsjednike parlamentarnih klubova. Sastanak će početi u 11 časova, potvrdio je Hini portparol Vlade Nikola Jelić.

"Slučaj arbitraža"

'Slučaj arbitraža' izbio je u srijedu kada su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski arbitar u arbitraži i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Član arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

Hrvatska smatra da bi se arbitražni sud za granični spor sa Slovenijom trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.