Hrvati odbili rusku pomoć u gašenju požara

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati odbili rusku pomoć u gašenju požara

ZAGREB - Ruski ministar za vanredna stanja Vladimir Puškov ponudio je pomoć Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u gašenju požara, uključujući slanje protivpožarnog aviona.

Čelnik ministarstva Vladimir Puškov poslao je telegrame s ponudom za praktičnu pomoć u zaustavljanju prirodnih katastrofa Hrvatskoj i BiH, javlja agencija TASS.

"Rusko ministarstvo za hitna stanja spremno je odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara pogođenim područjima u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i BiH, Il-76 i Be-200 Chs, kao i stručnjake i spasioce s opremom za zaustavljanje požara i organizovanje zemaljske podrške avionima", rekao je Puškov u telegramu koji je upućen u četvrtak.

Međutim, Hrvatska je odbila pomoć!

Naime, kao i slučaju pozivanja Hrvatske vojske u pomoć, i ovdje Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) predlaže traženje međunarodne pomoći ukoliko smatra da za tim postoji potreba.

"Temeljem Zakona o zaštiti i spašavanju, DUZS predlaže Vladi RH traženje međunarodne pomoći, bilateralne ili putem Mehanizma civilne zaštite EU. U slučaju prijedloga DUZS-a, Vlada RH donosi odluku i ovlašćuje DUZS za koordinaciju međunarodne pomoći. Prema raspoloživim informacijama, DUZS za sada nije predložio Vladi RH traženje međunarodne pomoći te se zahvalio na ponudi za pomoć koju je ponudio ruski ministar za izvanredna stanja, ali je ostavio otvorenom mogućnost traženja pomoći u slučaju potrebe", stoji u odgovoru Vlade Hrvatske.

Nešto kasnije stigao je i odgovor iz Državne uprave za zaštite i spašavanje. Iz kabineta direktora napisali su da međunarodna pomoć nije potrebna jer su materijalni i ljudski resursi s kojima raspolažu dovoljni i još nisu iscrpljeni. (Index.hr)

Situacija sa požarima na poluostrvu Pelješac na jugu Hrvatske nešto je stabilnija u odnosu na popodnevne sate, izjavio je večeras portparol Štaba za zaštitu i spasavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

"Stabilnija je situacija, bolja je nego danas. Vatrogasci su zadržali požar prema Brijesti, vatra nije uspjela da prijeđe cestu. Kanaderi su tokom dana natopili teren, koji trenutno natapaju i vatrogasne snage na zemlji da bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti", rekao je Cvjetinović.

On je dodao da se na platou iznad naselja Ponikve sprečava da se vatra ne proširi prema Stonu i Dubi, prenijela je Hina.

Požar gori i kod mjesta Janjina, prema selu Sreser, a prema riječima Cvjetinovića još uvijek je relativno daleko od kuća, pa one nisu u neposrednoj opasnosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.