Hraniteljska porodica – toplina i ljubav protiv bola i patnje

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hraniteljska porodica – toplina i ljubav protiv bola i patnje

Na smeštaju u hraniteljskim porodicama nalazi se 5.455 dece i mladih uzrasta do 18 godina i 1.001 mlada osoba uzrasta do 26 godina koja je na redovnom školovanju. Koliko je važna briga i ljubav koju dobijaju na taj način i šta je potrebno da bi hraniteljskih porodica bilo još više?
Selo Skobalj kod Smedereva trenutno ima četiri hraniteljske porodice. Jedna od njih je i porodica Nikolić. Slađana ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << troje dece. Međutim, Nikolići su udomili još osmoro dece.

"Počela sam da se bavim hraniteljstvom kada su moja deca bila jako, jako mala tako da oni, moja lično deca ne znaju ni jedan jedini momenat nekog života samo sa nama, nego smo mi celog života u grupi, a to je za tu decu koja dolaze jako bitno, jer ona se jako brzo naviknu i tako da je to meni bio olakšica veća", kaže Snežana Nikolić. 
Svaki odlazak deteta je, kaže, težak. Međutim, lakše je uz saznanje da su otišla na usvajanje ili se vratila u biološke porodice. Iz iskustva kaže da mnogima ceo taj period brže prođe kod hranitelja. To mišljenje dele i stručnjaci. 
"Ono što dete dobije u okviru porodice, to je taj neki model porodičnog života koji uči, ono zapravo uči ko su brat i sestra, ko su roditelji, baka i deka, upoznaje šire srodnike, komšije, i kada upozna te ljude i postane blizak sa njima, zapravo dete na taj način počinje da stiče veru u ljude, ali i u sopstvene vrednosti", navodi Mirjana Novakov, v. d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje. 
Broj zainteresovanih hraniteljskih porodica ne opada. Da bi bili hranitelji, moraju da prođu razne procedure, dobiju potvrdu Centra za socijalni rad.
"Ne smemo zaboraviti, dete koje dolazi u hraniteljsku porodicu u svom malom životnom koferu nosi ogromnu količinu bola i patnje, velikih trauma, a hraniteljska porodica mora pre svega da mu pruži tu toplinu i ljubav, da ga voli, da ga razume, ali i da zna kako da mu pomogne", kaže Mirjana Novakov. 
Najviše mogu da brinu o troje dece, odnosno dvoje ako je reč o deci sa teškoćama u razvoju, ili više ukoliko je reč o braći i sestrama.
Prema aktuelnim podacima, na smeštaju u hraniteljskim porodicama nalazi se 5.455 dece i mladih uzrasta do 18 godina i 1.001 mlada osoba uzrasta do 26 godina koja je na redovnom školovanju, što iznosi 6.456. Navedeni broj dece i mladih je smešten u 4.437 hraniteljskih porodica.
Prosečan iznos naknade za izdržavanje psihoifizički zdravog deteta iznosi 26.408 dinara. Nadoknada za rad hranitelja, ukoliko na smeštaju ima jedno dete, iznosi 17.038 dinara. Ipak, nemerljiva je ljubav i pažnja koju oni daju deci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.