Napušteni psi iz Tuzle pronašli spas u kozmetičkom salonu

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napušteni psi iz Tuzle pronašli spas u kozmetičkom salonu

Period od decembra do marta je najteži za kučiće koji žive na ulicama. Ovako možete i vi da im pomognete.

Psi i mačke koji žive na ulicama tokom zime teško dolaze do hrane i vode, pa treba razmišljati o tome kako im pomoći, pogotovo u ovo doba godine.

Interesantna ideja stigla je iz Tuzle, gde je Milanka Bošnjaković, vlasnica lanca kozmetičkih salona pronašla originalan i lak, a čini se, efikasan način da pomogne ugroženim životinjama.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uz malo novca i jednog majstora napravila hranilice ispred lokala, kako bi hrana i voda bili pristupačniji psima lutalicama.

Ona navodi da je postavljanjem hranilica ispred salona samo želela da podstakne druge da misle na životinje, ali i da ih motiviše da možda ih i oni naprave, jer nisu skupe.

Na ideju je došla kada je "nešto slično videla na Internetu".

"Ovakvih hranilica ima u sklopu policijskih stanica u inostranstvu", tvrdi ona, objasnivši da je članak o tome videla na Internetu i da ju je to pokrenulo na akciju.

Milanka kaže da se oduvek trudila da hrani životinje koje nađe na ulici i da je pred njenim salonima uvek bilo mačaka i pasa.

"Sada mogu da se okrepe i van našeg radnog vremena" , kaže ona.

Da je podstakla i druge na razmišljanje čime se hrane životinje koje žive na ulici, potvrđuje i činjenica da u salon svakodnevno svraćaju ljudi da donesu granule.

"Pored mog lokala je prodavnica u kojoj se može i kupiti hrana, pa često kupe tamo donesu nam pune kese".

Milanka kaže da je "duša boli" što ima mnogo mačaka i pasa koji žive na ulicama Tuzle i da ima više sreće u gradu bi bilo više ovakvih hranilica.

"Nadam se će ideja poslužiti i nekima u drugim gradovima, jer gladnih životinja ima svuda".

Iz azila Nirina koji se nalazi u Tuzli za BBC na srpskom kažu da se situacija "popravila, ali da je i dalje jako mnogo pasa na ulicama".

Oni ne raspolažu podacima koliko životinja nema dom, a u njihovom azilu ih je 420.

"Stalno udomljavamo pse, kako bi napravili prostora za nove koji dolaze", kažu iz azila i dodaju da u gradu postoji i nekoliko neformalnih grupa građana koji spašavaju veliki broj uličnih pasa.

Situacija je zabrinjavajuća i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine - u Sarajevu gde, prema procenama nevladinih organizacija, ima i više od 10.000 nezbrinutih pasa.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hranilice za pse u Tuzli: Koštaju kao jedna nadogradnja noktiju

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2019

Period od decembra do marta je najteži za pse koji žive na ulicama. Ovako možete i vi da im pomognete...Getty Images..Psi i mačke koji žive na ulicama tokom zime teško dolaze do hrane i vode, pa treba razmišljati o tome kako im pomoći, pogotovo u ovo doba godine...Interesantna ideja stigla je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.