Homen o izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2010, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen o izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen negirao je da se izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućava da funkcioneri gomilaju funkcije, a poslanicima u autonomnoj pokrajini Vojvodini dopušta da imaju najmanje dve fotelje.

"Apsolutno ne stoji tvrdnja da se izmenama zakona omogućuje više funkcija jer zakon i dalje precizira da može samo jedna funkcija, a više samo uz saglasnost Agencije i njenog direktora. Zakon o Agenciji za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protiv korupcije praktično ostaje isti i reč je samo o nekim tehničkim poboljšanjima", rekao je državni sekretar Homen za "Blic".

Homen je izneo kaže da će, pre svega, biti povećan krug funkcionera koji moraju Agenciji da podnesu izveštaj.

"Prema predlogu to će morati da čine na primer i funkcioneri u preduzećima u kojima je republika manjinski vlasnik, a do sada je bio slučaj da samo isključivo državni funkcioneri podnose izveštaj", kaže Homen.

"Ne postoji nijedan predlog dopune ili izmena zakona koji bi rekao da ne postoji sukob interesa, ukoliko se obavljaju funkcije u zakonodavnoj ili izvrsnoj vlasti", rekao je Homen.

"Suština ovih izmena zakona je praktično postupanje po stavu Ustavnog suda koji je utvrdio da postoji neravnopravnost među funkcionerima izabranim do 1. januara ove godine i onima koji su izabrani posle. Po sadašnjim odredbama zakona, oni koji su izabrani tokom ove godine mogu da traže saglasnost Agencije za obavljanje više funkcija, a oni odranije to pravo nemaju. Ustavni sud nije odlučio da može da se vrši vise funkcija, već samo da ne može da postoji ta neravnopravnost", kazao je Homen.

Dogovor Vlade i Agencije mogao bi biti postignut već tokom naredne nedelje.

Izmene zakona trebalo bi da budu usvojene do kraja jula, a do tada traje i zasedanje Skupštine.

Ukoliko izmene zakona ne budu usaglašene do tada, onda će doći na red u septembru.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije su i izmene oko pojedinih operativnih rešenja.

Tako je, jedno od rešenja i jačanje nadležnosti direktora Agencije, njemu i njegovom zameniku je, izmenama zakona, predviđeno i povećanje plata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.