Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holandjana za Srebrenicu

Izvor: Beta, 19.Jul.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holandjana za Srebrenicu

Holandski vrhovni sud podržao je danas odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme masakra u Srebrenici 1995. godine.Predsedavajući sudija Kees Strefkerk rekao je da holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za te smrti zato što su vojnici evakuisali muslimanske izbeglice iz holandskog vojnog logora znajući da su u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni", prenosi AP.Sud je naveo da holandska država ima odgovornost 10 odsto, pošto je tolika verovatnoća da su holandski vojnici mogli da spreče ubistva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).Sud je smanjio procenat odgovornosti holandske države u odnosu na 30 odsto koliko je izrekao Apelacioni sud 2017. godine, javlja Frans pres.Najviši holandski sud je shodno tome smanjio iznos koji rodjaci ubijenih muškaraca mogu da traže na ime odštete od holandske države.Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu medjunarodnih mirovnih snaga UN rasporedjenih u BiH.Lako naoružani, holandski vojnici koji nisu imali podršku iz vazduha i koji su bili pod vatrom, bili su prinudjeni da napuste enklavu prepuštajuchi je snagama bosanskih Srba koji su odveli i ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HOLANDSKI VRHOVNI SUD O SREBRENICI: Holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za smrti oko 350 muslimana!

Izvor: Kurir, 19.Jul.2019

Holandski vrhovni sud podržao je danas odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme masakra u Srebrenici 1995. godine.

Nastavak na Kurir...

Holandski vrhovni sud: Holandija 10 posto odgovorna za smrt ljudi u Srebrenici

Izvor: VOA, 19.Jul.2019

Vrhovni sud Holandije potvrdio je u petak odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme genocida u Srebrenici 1995. godine. Sudija Kiz Strefkerk, predsedavajući suda, izjavio je da holandski su pripadnici...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.