Holandija delimično kriva za smrti u Srebrenici

Izvor: Prva.rs, 27.Jun.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija delimično kriva za smrti u Srebrenici

Pratite nas i na Viberu! Oni su ubijeni nakon napada bosanskih Srba na bazu pod zaštitom UN.
U pitanju je potvrda presude iz 2014. po kojoj su pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dečaci koj su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu naterani da izađu iz dela pod zaštitom UN.
U pitanju su događaji iz 13. jula 1995, a na presudu iz 2014, na koju se žalila država Holandija. 

Podsetimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt. 

Zvaničnici holandije su naveli da "niko nije mogao predvideti da će se dogoditi genocid". "Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid", rekao je pravni zastupnik Holandije Bert-Jan Hutzagers. 

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. U Septembru 2016. objavljeno je da će oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.
Izvor: B92

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Holandija delimično kriva za Srebrenicu

Izvor: OkRadio.rs, 27.Jun.2017

Hag -- Apelaciono veće holandskog suda potvrdilo da Holandija snosi delimičnu odgovornost za smrt 300 muslimana koji su ubijeni u Srebrenici. Oni su ubijeni nakon napada bosanskih Srba na bazu pod zaštitom UN. U pitanju je potvrda presude iz 2014. po kojoj su pripadnici mirovnog bataljona UN...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.