Izvor: Medijski istraživački centar, 19.Maj.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hočevar:Nije glavno pitanje da li papa dolazi u Srbiju

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar ocenio je da u Srbiji i i država i crkva dozvoljavaju da se izruguje papa Benedikt XVI, ali nije želeo da govori o eventualnom pozivu SPC katoličkom poglavaru da poseti Srbiju 2013. godine.
'Ako država i društvo i crkve dozvoljavaju, kao što se sada događa, da se izruguje Sveti otac papa Benedikt XVI, da se smeju u Srbiji davati strašne negativne ocene o njemu, i da niko ne reaguje, onda to znači da ovo društvo samo po sebi želi da se ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << zatvori u prošlost', rekao je Hočevar u intervjuu za beogradsko Vreme.
On je kazao da je budućnost u povezivanju čovečanstva i da je preduslov za budućnost bez konflikata 'da se upoznamo, prevaziđemo predrasude iz prošlosti'.
'Za mene nije glavno pitanje da li Sveti otac dolazi, već je pitanje zrelosti društva i Crkve. Da li imamo zrelost dijaloga ili ne. Za mene je važno da tragamo i da smo sposobni razgovarati. Katolička crkva je dala vrlo važne teološke putokaze. Potrebno je pokrenuti preobrazbeni proces čitavog društva. Nije reč samo o događaju dolaska i odlaska, već preobražavanju svih nas u zrelo i odgovorno društvo', rekao je beogradski nadbiskup.
On je apelovao da se Katolička crkva ne identifikuje sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj.
'Mislim da je poslednje vreme za Srbiju da Katoličku crkvu ne identifikuje sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj. Ja bih molio vlasti i sve druge da ako govore o Katoličkoj crkvi govore o Katoličkoj crkvi u Srbiji i neka nam kažu kada katolici koji žive u Srbiji nisu bili u saglasnosti sa svojim pozivom. Tu se vidi da nešto nije u redu sa samim shvatanjem ovdašnjeg stanovništva. Katolici se ponižavaju i uvek poistovećuju sa događajima koji su se dešavali izvan Srbije', rekao je Hočevar.
U Beogradu je u toku zasedanje Sabora SPC na kojem bi prema najavama jedno od pitanja trebalo da bude i poziv papi da 2013. poseti Srbiju tokom obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim je hrišćanstvo priznato kao zvanična religija.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.