Hoće li se desiti da naše najveće vinogorje Tri Morave ostane bez školovanih vinogradara i vinara

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 14:24

Hoće li se desiti da naše najveće vinogorje Tri Morave ostane bez školovanih vinogradara i vinara

Posle 11 godina, u srednjoj školi "Sveti Trifun" u Aleksandrovcu ove školske godine nije bilo dovoljno zainteresovanih učenika za smer vinogradar vinar. Resorno ministarstvo želi da obnovi odeljenje, makar i sa manjim brojem đaka, s obzirom na to da je Župa centar najvećeg vinogradarskog regiona Tri Morave!
Jedna od najvećih školskih ekonomija, sa 7 hektara vinograda, pruža sve mogućnosti za sticanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i unapređenje znanja. Od zasnivanja vinograda, praćenja vegetacije, branja i prerade grožđa , do finalnog proizvoda - vina.
 Branko Rajčić , direktor srednje škole "Sveti Trifun" predočava da imaju  savremenu laboratoriju za vinarstvo, podrum za  praktičnu nastavu koji je jedan od savremenijih  u Župi. U njihovom posedu je i  70 mini vinarija ,ali to ne umanjuje problem upisa novih učenika.

Plaši ih hemija, smatraju profesori, koju je neophodno savladati u procesu prerade grožđa. Deca koja rastu uz vinogradare i vinare, smatraju da im nije potrebno dodatno obrazovanje. A podrumarstvo i tehnologija vina su grane koje se izuzetno brzo razvijaju!

" Tradicija se kosi sa naukom u smislu konkurencije. Deca misle da znaju sve , ali u školi se nauči , nauče se finese koje im očevi i dedovi ne mogu preneti. To su nove , savremene tehnologije , savremena enološka sredstva u proizvodnji, " precizira Dejan Milićević, profesor tehnologije vina.

Blizanci Dragan i Milan Ćosić, poslušali su savet deda Radeta i oca Miloša, poznatih župskih vinara iz Vitkova . Posle srednjoškolske diplome upisali su poljoprivredni fakultet. Milanu nedostaju dva ispita do diplome tehnologa, Dragan je već diplomirani inženjer vinogradarstva. Obojica uveliko rade na imanju.

Jedan od ciljeva dualnog obrazovanja je promena načina razmišljanja mladih .
Zanimanje vinogradar vinar  ima perspektivu, ali i  daje šansu da se ostane  i živi od svog rada u zavičaju.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.