Lazard savetuje prodaju Komercijalne banke, u igri Amerikanci, Kostić...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazard savetuje prodaju Komercijalne banke, u igri Amerikanci, Kostić...

Ministarstvo finansija potpisaće danas ugovor sa međunarodnom kompanijom "Lazard" koja će biti savetnik za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, a novac od prodaje banke, kada se proces završi, biće uložen u infrastrukturu u Srbiji.

Tim povodom, ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država nema potrebu da bude suvlasnik u jednoj komercijalnoj banci, već da država želi da novac koji se zaradi od prodaje usmeri na infrastrukturu, izgradnju škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolnica... Kaže da je potrebno da oni koji se bave bankarstvom preuzmu tu banku.

"Danas ćemo imati sastanak sa kompanijom 'Lazard' koja je savetnik Vlade Srbije u procesu pronalaženja strateskog partnera za Komercijalnu banku. Videćemo na koji način ćemo taj proces završiti, ali smo posvećeni tome da nađemo partnera", rekao je Mali za TV Pink.

Očekuje da će u narednih nekoliko meseci kompanija "Lazard" pripremiti dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije za Komercijalnu banku.

Nakon toga, dodaje, država će pokrenuti javnu transparentnu proceduru u pokušaju da se pronađe najbolji partner za ovu banku.

Privatizacija Komercijalne banke bila je jedna od tema razgovara čelnih ljudi Ministarstva finansija sa predstavnicima Misije MMF-a proteklih dana.

Kompanija "Lazard" bila je i savetnik u privatizaciji Aerodroma "Nikola Tesla".

Hoće li Komercijalnu kupiti Amerikanci?

U tekstu pod naslovom "Komercijalna ide Amerima?" Novosti nezvanično navode da se kao jedan od potencijalnih budućih vlasnika pominje investicioni fond "Riplvud advajzers" u vlasništvu biznismena Tima Kolinsa.

Uz taj fond, kao eventualni kupci pominju se i Miodrag Kostić, neimenovana turska banka, te mađarska OTP, koja je u međuvremenu kupila Vojvođansku banku i saopštila da namerava da kupi Sosijete ženeral banku.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke 10 odsto.

Novosti u tekstu podsećaju da ukoliko država ne proda Komercijalnu ovim bi akcionarima morala da isplati 252 miliona evra, kako je dogovoreno 2006. godine, pre svetske ekonomske krize.

Tada je, naime, EBRD dokapitalizovala našu banku sa 70 miliona evra, a po nastupanju krize IFC je to isto učinila sa 40 miliona. Nemački DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona evra, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona evra.

Tender za prodaju, inače, biće raspisan krajem juna, pišu Novosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.