Hladni rat i misterije: Kakve tajne krije londonsko podzemlje

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 07:48

Hladni rat i misterije: Kakve tajne krije londonsko podzemlje

U 2017. godini, novoobjavljeni podaci iz zemljišnih knjiga otkrili su četiri miliona kilometara mreža i telekomunikacionih linija ispod Londona, od kojih su mnoge tajno izgradili pošta, Britanski Telekom i Ministarstvo odbrane.

Britanski misteriozni podzemni tuneli izvor su fascinacije decenijama. Ipak, donedavno su vlasti ostale tajanstvene u vezi sa njima.

Ovi misteriozni sistemi tunela i podzemnih komora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz perioda Hladnog rata, kojih je na stotine, izvor su fascinacije decenijama.

Ipak, sve donedavno, vlasti su ostale tajanstvene o njima, mnoge su u vlasništvu Ministarstva odbrane i nikada nisu javno priznate.

Najzanimljivije otkriće bilo je tajni tunel upravitelja pošte ispod sedišta vlade na adresi Vajthol 57.

Stefani Briker, voditeljka tima u Gradskoj Geonauci, Britanskog geološkog istraživanja, koja radi na projektu "Ledeni breg", kaže da nema centralnog mesta na kojem se čuvaju svi podaci o podzemnom gradu.

"Sve to na različitim mestima drže različiti ljudi", rekla je.

Iako je prvobitni fokus Britanskog geološkog istraživanja bio na komunalnim uslugama, odnosno gasovodnim, električnim, vodovodnim mrežama i tako dalje, postoje kulturni i istorijski aspekti podzemlja koji se ne istražuju.

"Tražimo neko finansiranje kako bismo počeli da mapiramo podzemlje u Notingemu i Edinburgu, dva druga grada sa velikom, bogatom istorijom podzemnih gradova", rekla je. "Ono što želimo da uradimo je da počnemo da istražujemo ne samo fizičku, već i socijalnu interakciju sa tom fizičkom upotrebom".

Više nego ikad postoji povećan interes javnosti, u Velikoj Britaniji i drugde, za otkrivanjem tajni, doslovno i metaforički, koje su već dugo skrivane pod našim nogama.

"To su bile u jednom trenutku istinske tajne nacionalne bezbednosti", rekla je Ana Pauel-Smit, osnivačica Centra za javne podatke tajnih tunela.

"A onda su iščezli i jednostavno ih nikada nije mapirao nijedan javni projekat, jer se nikada nije videlo da za njima postoji potreba."

Brojne su glasine da je Vestminsterska stanica podzemne železnice izgrađena tek nakon što je vlada odbila puno ruta, bez objašnjenja, verovatno zbog postojanja mreže tajnih tunela koji su povezivali vladine zgrade na tom području, kako je kasnije otkriveno.

U gradu pod visokim nadzorom, kao što je London, podzemlje postaje mesto za skrivanje tajni.

"Dok gazite popločani trotoar u Londonu, bukvalno hodate iznad stotina kilometara tunela i prolaza, kanala i kanalizacionih cevi i komora i tajnih mesta za koja većina ljudi apsolutno nema pojma da su tamo", rekao je Ovenden.

Pričalo se da su tuneli za beg ugrađeni u razne tunele podzemne železnice, uključujući i Jubilarnu liniju, kako bi kraljevska porodica uspela da pobegne iz Bakingemske palate ako bi ikada bila napadnuta.

Da li je to istina? Jednog dana će sve to izaći na videlo, smatra Ovenden. Ali za sada je to još jedna neviđena i nepoznata tajna koja bezbedno leži ispod prometnih ulica Londona.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hladni rat i misterije: Kakve tajne krije londonsko podzemlje

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020

U 2017. godini, novoobjavljeni podaci iz zemljišnih knjiga otkrili su četiri miliona kilometara mreža i telekomunikacionih linija ispod Londona, od kojih su mnoge tajno izgradili pošta, Britanski Telekom i Ministarstvo odbrane...Getty Images..Britanski misteriozni podzemni tuneli izvor su fascinacije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.