Himna, pauza, farsa, demokratičnost, sto, datum...

Izvor: B92, 01.Mar.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Himna, pauza, farsa, demokratičnost, sto, datum..."

Dramatičan dan u Skupštini Srbije je završen objavom predsednice Maje Gojković da će u četvrtak raspisati predsedničke izbore.

Ona je dodala i da Skupština Srbije neće raditi, odnosno da će prolećno zasedanje, koje je počelo u sredu 1. marta, biti suspendovano do završetka izbora.

Pauza koju je izrekla na kraju se pretvorila u kraj zasedanja, zbog čega na dnevni red nije došla ni tačka koja se odnosila na potvrđivanje ostavke zaštitnika građana Saše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jankovića.

Okupljeni novinari u holu Skupštine Srbije su, na postavljanje stola i stolice, koji se pojavljuju samo u "specijalnim prilikama", doneli zaključak da će Gojkovićeva već danas raspisati izbore.

Ipak, to su očigledno bile pripreme za četvrtak, kada će u 13 sati predsednica Skupštine raspisati predsedničke izbore, kako se pretpostavlja, za 2. april.

Dok su predstavnici vladajuće koalicije isticali da je odlukom da proglasi pauzu, koja će trajati najmanje do 3. aprila, a najviše do kraja tog meseca ukoliko bude drugog kruga predsedničkih izbora (26. april), Gojkovićeva pokazala demokratičnost i poštovanje insitucija, iz opozicije su se čule oštre poruke, u kojima je navedeno čak da se radi o o "nekoj vrsti vanrednog stanja".

Sednica Skupštine Srbije je počela u svečanom tonu, uz postrojavanje Garde i intoniranje državne himne, ali je trajala nešto manje od sata, pošto je Gojkovićeva odlučila da proglasi pauzu, zbog, kako je rekla "neophodnih konsultacija" u Vladi Srbije.

Posle dvočasovnog razmatranja o tome "šta se dešava", medijima su se obratili predstavnici opozicionih partija, koji su redom isticali da se radi o "farsi", da je sve što se događa "smešno" i da je današnje dešavanje u Skupštini Srbije "uvod u izbornu krađu".

Odvojeni medijski nastup imao je predsednik SRS Vojislav Šešelj, koji je naveo da bi zbog zaoštravanja političke situacije u Srbiji trebalo da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

Šef naprednjaka u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović je odbacio kritike opozicije zbog prekida sednice, rečima da će zasedanje biti nastavljeno, ali ne i kada će to biti, pritom istakavši da je Gojkovićeva prikazala "osećaj za demokratičnost i kulturu dijaloga sa opozicijom".

U međuvremenu iz Bariča se oglasio i premijer Srbije, predsednik SNS i predsednički kandidat te partije i stranaka okupljenih oko nje Aleksandar Vučić, saopštivši da će Gojkovićeva u četvrtak saopštiti datum održavanja predsedničkih izbora.

Konfuziji u Skupštini Srbije je doprinelo i unošenje stola i stolica u hol, koji se tu pojavljuju kada zvaničnici treba da "urade nešto važno".

Ipak, "specijalna prilika" se nije dogodila, pred medijima se pojavila Gojkovićeva, koja je potvrdila reči predsednika stranke kojoj pripada i saopštila da će u četvrtak u 13 sati raspisati predsedničke izbore, kao i da će tada javnost saznati za datum.

Gojkovićeva je medijima saopštila i da će pauza u radu Skupštine Srbije trajati do okončanja predsedničkih izbora.

Upitana da prokomentariše to što, iako uvrštena na dnevni red, tema o potvrđivanju ostavke zaštitnika građana i potencijalnog predsedničkog kandidata Saše Jankovića nije stigla pred poslanike, ona je istakla da je na Jankoviću da razmišlja o političkim potezima koje vuče.

Na sve to je lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović rekao da je odluka Gojkovićeve "sramotna", da predstavlja "neku vrstu vanrednog stanja", kao i da je takvu odluku donela po zahtevu Aleksandra Vučića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.