Haris Pašović imenovan za umetničkog direktora italijanskog Mittelfesta

Izvor: Blic, 23.Nov.2017, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haris Pašović imenovan za umetničkog direktora italijanskog "Mittelfesta"

Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra Sarajevo, imenovan je za umetničkog direktora italijanskog "Mittelfesta", saopšteno je iz festivala, a prenose mediji .

"Mittelfest"  se već 25 godina održava u Čividaleu, srednjovjekovnom gradu u regionu Friuli Venecija Džulija (Friuli Venezia Giulia) i shodno svom konceptu predstavlja ostvarenja najznačajnijih dometa u pozorištu, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu, iz Italije, Nemačke, Austrije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemalja Istočne Evrope i Balkana.

Među dosadašnjim direktorima bili su čuveni italijanski pisac i reditelj Đorđo Presburger (Giorgio Presburger) i veliki mađarski reditelj Đerđ Tabori (Gyorgy Tabori).

Tim povodom Haris Pašović, između ostalog, kaže:“Veoma se radujem što ću raditi sa izvanrednim, snažnim i kreativnim ljudima regiona Friuli Venecija Đulija. Zajedno ćemo kreirati novi Mittelfest s ciljem da on postane jedan od najvažnijih umjetničkih festivala u Evropi.”

Federico Rossi predsednik Mittelfest-a i Gianni Torrenti, ministar za region Friuli Venecija Đulija, u zajedničkoj izjavi za medije navode: “Izuzetna ličnost Harisa Pašovića, intelektualca i evropskog umetnika, otvara za Mittelfest novu, uzbudljivu avanturu. Ovo je za nas važan korak, poznavajući Pašovićev multietnički kontekst; njegovu izuzetnu umetničku karijeru; projekte visoke vrednosti koje je režirao u Evropi i društvenu angažovanost koja je uvek karakterisala njegov rad. On je za nas dragocen resurs, koji će lansairati Mittelfest u evropsku orbitu. Pašović ima izuzetan osećaj i poklanja posebnu pažnju lokalnim kulturnim i jezičkim vrednostima i identitetima. Istovremeno, sigurni smo da će on pokrenuti nove puteve za rast u našem regionu.”

Pašović će, napominje, nastaviti da paralelno obavlja svoje dužnosti direktora East West Centra i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.