Haradinaj za Prese: Godinama smo patili zbog Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj za "Prese": Godinama smo patili zbog Srbije

"Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama", rekao je Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je pokušao, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da prikaže da je odluka o carinama reakcija na "dugogodišnje trgovinske prepreke" koje je nametnula Srbija.

Upitan da li je bilo pametno uvesti carine na srpske proizvode, pošto je dijalog u zastoju, Haradinaj je kazao da Priština podržava dijalog sa Beogradom i poštuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "njegova dostignuća i obaveze" koji su iz njega nastali.

- Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama - objasnio je on.

Na konstataciju da je i Evropska komisija kritikovala carine, Haradinaj je rekao da bi EK trebalo da počne sa kritikom kod netarifnih trgovinskih prepreka.

- Težak je posao za naše firme i špedicije. Ne može se nastaviti sa CEFTA sporazumom ako se njega ne pridržava naš sused - poručio je on.

U vezi s uspostavljanjem kosovske vojske Haradinaj tvrdi da su u prošlosti srpske vlade Srbe na Kosovu zloupotrebljavali kao sredstvo za vršenje pritiska za sopstvenu politiku.

Kada je reč o promeni granica kao rešenju, Haradinaj je rekao da niko na Balkanu nije zadovoljan postojećim granicama.

- Pre svega Albanci nisu srećni time. Međutim ako bi promenili te granice, otvorili bi novo poglavlje u kojem ne znamo dokle ko hoće da ide. Tako nešto je na Balkanu opasno. Moramo poštovati granice i istovremeno pronaći kreativna rešenja kako bi u budućnosti imale manje značaj nego danas, na primer preko zona slobodne trgovine - smatra on.

Upitan da li bi Kosovo promenom granica moglo konačno dobiti priznanje Rusije Haradinaj je poručio da Kosovo "razmišlja evroatlantski".

- Osećamo se kao deo evropske i američke zone, ne zone Rusije. Za nas je teško zamislivo da predsednik Putin bude taj koji bi nas podržao - rekao je on.

Preneo je da se u Beču sastao i sa vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, kojeg veoma poštuje.

- On je u prošlosti imao više interakciju sa Srbijom i razume odlično Srbiju. Međutim mi ćemo se posvetiti tome da ga informišemo o kosovskoj istini. Naši argumenti su snažni. Zaslužujemo mesto u evropskoj porodici. Nadam se da će austrijske firme pojačano investirati na Kosovo - naglasio je Haradinaj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.