Haradinaj o ZSO: Moguće, ali na Kosovu ne postoji kanton

Izvor: B92, 16.Apr.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj o ZSO: Moguće, ali na Kosovu ne postoji kanton

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) moguće, ali u skladu sa kosovskim ustavom.

"Kada bismo znali koja je to zajednica, znali bismo kada će biti formirana", kazao je Haradinaj televiziji "Hepi".

On je naveo da je kao predsednik vlade Kosova aktivirao dva mehanizma za formiranje Zajednice srpskih opština od kojih se jedan odnosi na implementaciju a drugi na menadžment tim koji čine četvorica Srba koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će raditi na predlogu Statuta ZSO.

"Problem će biti posle da li je to što je napisano u skladu sa Ustavom Kosova", kazao je Haradinaj.

Upitan kakva će ovlašćenja imati ZSO, Haradinaj je rekao da na Kosovu trenutno postoje nacionalni i opštinski nivo vlasti ali da ne postoji kako je rekao, "srednji nivo vlasti ili kanton".

Komentarišući hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u severnom delu Kosovske Mitrovice, Haradinaj je kazao da je to bila "čudna i nezgodna situacija" u kojoj su kako je ocenio, grešku napravili Đurić i Srbija.

"Znao sam unapred da je moguće hapšenje ali nisam pomišljao da će se Đurić pojaviti do sutradan. Pokušao sam da ga zamolim da sačeka do sutradan, da je došao tada sve bi prošlo kako treba. On je bio na Kosovu za Uskrs i sve je prošlo u redu", rekao je kosovski premijer.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Haradinaj: Možemo formirati ZSO ali unutar Ustava Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2018

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) moguće ali u skladu sa Ustavom Kosova..."Kada bismo znali koja je to zajednica, znali bismo kada će biti formirana", kazao je Haradinaj televiziji "Hepi"...On je naveo da je kao predsednik vlade Kosova...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.