Hapšenje dvojice penzionisanih generala povećalo tenzije u Turskoj

Izvor: Southeast European Times, 07.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje dvojice penzionisanih generala povećalo tenzije u Turskoj

Dok se turska vladajuća stranka Partija pravde i razvoja (AKP) suočava sa postupkom za zatvaranje koji se vodi pred Ustavnim sudom, hapšenje dvojice bivših generala i drugih kritičara AKP zbog navodnog planiranja državnog udara produbilo je razdor u turskoj politici.

07/07/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 07/07/08

Turska policija je u nedelju uhapsila dvojicu penzionisanih generala u sklopu istrage protiv "terorističke grupe" Ergenekon, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koja je navodno planirala atentate i socijalne nemire kako bi izazvala vojni udar.

U najnovijoj fazi 13-mesečne istrage, policija je početkom prošle nedelje pritvorila Šenera Erujgura, predsednika Udruženja Ataturkova misao (ADD) i Huršita Tolona, zajedno sa istaknutim novinarima, piscima, akademskim radnicima i biznismenima, pre nego što ih je formalno uhapsila tokom vikenda. Erujgur i Tolon su prvi istaknuti generali koji su uhapšeni u istoriji Turske.

Četrdeset osam drugih osumnjičenih osoba sedelo je u pritvoru mesecima i još uvek čekaju podizanje optužnice.

Nedavna hapšenja produbila su već izraženi razdor u zemlji, jer sekularna i nacionalistička opozicija kritikuju vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP), koja vuče korene iz Islama, za pokretanje "suđenja iz političke osvete".

Prvobitno odvođenje Erujgura i Tolona u pritvor dogodilo se 1. jula, istog dana kada je AKP iznosila svoju odbranu u Ustavnom sudu. AKP se bori protiv optužbi da je planirala da uvede islamsku vladavinu u toj sekularnoj zemlji. Erujgur i Tolon su bili vodeće ličnosti tokom skupova protiv vlade organizovanih 2007. godine.

Sprovođenje istrage Ergenekona, koja je uključivala i pritvaranje osumnjičenih pre predstavljanja bilo kakvih jasnih dokaza i dugo držanje u zatvoru pre suđenja, naišla je na velike kritike sekularnih i nacionalističkih medija. Kritičari su talas hapšenja ocenili kao pokušaj zastrašivanja opozicije.

Tužilaštvo još uvek nije objavilo zvanično saopštenje; međutim, provladini listovi nastavljaju da objavljuju delove više hiljada strana materijala koje im je ono dostavilo. Prema tim izveštajima, Ergenekon je planirao da podstakne socijalne nemire u 40 provincija 7. jula. Druga faza zavere je navodno uključivala niz atentata. Erujgur i Tolon porekli su te tvrdnje preko svojih advokata.

Generalštab Turske vojske do sada se uzdržavao od uplitanja u pravni proces, ali je komandant Kopnenih snaga general Ilker Basbug, koji će preuzeti komandovanje vojskom u avgustu, pozvao na smirenost.

"Svi moramo da reagujemo sa više zdravog razuma, pažljivije i odgovornije," rekao je on.

Penzionisani brigadni general Nejat Eslen opisao je istragu Ergenekona kao dokaz "ozbiljne i neizbežne borbe za vlast u Turskoj... Za sada islamisti vode u toj borbi... Nacionalisti su sa druge strane reaktivni i nepripremljeni", napisao je on u dnevniku Radikal.

Odbacujući svaku mogućnost vojnog udara, Eslen je pučeve nazvao ostacima Hladnog rata.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.