Haos u Venecueli FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 23.Feb.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Venecueli FOTO/VIDEO

Demonstracije su održane u prestonici Venecuele Karakasu gde je hiljade ljudi izašlo na ulice, a incidenti su zabeleženi na granicama sa Kolumbijom i Brazilom.

To se dešava dok opozicione vođe pokušavaju da unesu humanitarnu pomoć u zemlju uprkos protivljenju predsednika Nikolasa Madura.

Hiljade pristalica Madura izašlo je u centar grada uz zvuke trubača, dok su mnogi drugi bili na motociklima.

Pročitajte još: "Situacija je dramatična, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima mrtvih"

Pristalice opozicije okupile su se oko vojne baze u Karakasu i pozivaju vojnike da im se pridruže. Mnogi su obučeni u bojama venecuelanske zastave.

Skup opozicije u glavnom gradu je mnogo manji nego pristalica vlade ali Venecuelanci koji traže odlazak Madura masovno su izašli u blizinu graničnih prelaza i traže od vojske da dozvoli ulazak pomoći iz susednih država.

Opozicioni vođa Huan Gvaido objavio je danas da je prvi kamion humanitarne pomoći ušao u Venecuelu preko brazilske granice, uprkos naređenju predsednika Nikolasa Madura da se ta granica zatvori.

"Pažnja Venecuelo, zvanično objavljujemo da je prvi tovar humanitarne pomoći ušao preko naše granice sa Brazilom. To je veliki uspeh Venecuelo", napisao je Gvaido preko Tvitera.

Maduro demantuje da postoji humanitarna kriza i naložio je zatvaranje granica Venecuele da bi se blokirao ulazak humanitarne pomoći koju smatra da je samo izgovor za vojnu intervenciju.

Gvaido se danas uputio u mesto Kukuta na granicu sa Kolumbijom gde je uskladištena pristigla humanitarna pomoć iz SAD. On je rekao da stoji među više tona pomoći ali Madurova vlada ne dozvoljava da uđe u Venecuelu.

Maduro je zatvorio granice sa Kolumbijom i vojnici nacionalne garde danas su se sukobili sa demonstrantima.

U drugom gradu koji se graniči sa Kolumbijom venecuelanski vojnici suzavcem su rasterali demonstrante koji su pokušali da dođu do mosta Simon Bolivar u gradu San Antonio Tahira da traže da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći, prenose novinari agencije Frans pres.

Gvaido se pre mesec dana proglasio privremenim predsednikom zemlje i obećao da će prekinuti, kako je rekao, tiraniju predsednika Madura.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.