Haos u Maliju: Ranjeno 12 nemačkih vojnika u napadu na bazu UN

Izvor: B92, 26.Jun.2021, 11:38

Haos u Maliju: Ranjeno 12 nemačkih vojnika u napadu na bazu UN

Ujedinjene nacije saopštile su da je 12 nemačkih i jedan belgijski vojnik na službi u mirovnoj misiji u Maliju ranjeno u napadu na nemirnom severu zemlje.

Misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji, MINUSMA, ranije je saopštila da je 15 pripadnika mirovnih snaga ranjeno kada je privremena operativna baza u regionu Gao bila napadnuta automobilom-bombom, da bi kasnije ispravili broj ranjenih.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer rekla je da su trojica vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teško ranjena. Ona je novinarima u Bonu u Nemačkoj rekla da su dva vojnika u tom trenutku bila u stabilnom stanju, dok je treći još uvek bio na operaciji.

Svi ranjeni vojnici su helikopterom prebačeni u Gao, gde su bili na lečenju u nemačkim, francuskim i kineskim medicinskim ustanovama, rekla je ministarka.

"Vojne operacije na lokaciji još nisu završene", rekla je ona.

Nemački medicinski avion poleteo je tokom noći noći za Gao kako bi u subotu dovezao ranjene vojnike u Nemačku, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Nemačka ima stotine vojnika koji učestvuju u misijama za stabilizaciju Ujedinjenih nacija i obuku Evropske unije u toj zapadnoafričkoj državi.

Mali pokušava da suzbije slamsku ekstremističku pobunu od 2012. godine.

Islamski ekstremistički pobunjenici svrgnuti su s vlasti u severnim gradovima Malija tokom vojne operacije koju su predvodili Francuzi 2013. Međutim, pobunjenici su se brzo pregrupisali u pustinji i započeli česte napade na malijsku vojsku i njene saveznike koji se bore protiv pobune.

Ekstremisti su proširili svoj domet i na centralni Mali, gde je njihovo prisustvo rasplamsalo tenzije između etničkih grupa u tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.