Hajnc Vilhelm: Posle datuma stižu vam veliki nemački investitori

Izvor: Kurir, 28.Maj.2013, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hajnc Vilhelm: Posle datuma stižu vam veliki nemački investitori

Ako počnete sa sprovođenjem plana implementacije briselskog sporazuma, neće biti problema da dobijete datum. Dobijanjem datuma stvara se povoljna klima za ulaganje u vašu zemlju. Odluku o investiranju doneće same kompanije

BEOGRAD - Početak primene plana implementacije briselskog sporazuma je preduslov za nemačku vladu i Bundestag da daju zeleno svetlo za dobijanje datuma Srbiji za pregovore za pristupanje EU, rekao je u intervjuu za Kurir Hajnc Vilhelm, ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Nemačke u Beogradu.

Da li ima dovoljno vremena do 27. juna, do sastanka šefova država članica EU, da sve bude završeno i da Srbija i zvanično dobije datum?

- Naravno da ima vremena. Ako se počne sa sprovođenjem plana implementacije, ne znam zašto bi bilo ikakvih problema. Kao što je poznato, nemačka parlamentarna delegacija će pre toga posetiti Beograd i Kosovsku Mitrovicu kako bi se uverila da se plan sprovodi.

Da li dobijanje datuma Srbiji može doneti velikog nemačkog investitora? Naši političari pominju da je i Nemačka Srbiji obećala investicije.

- Sigurno je da hoće. Ne mogu da kažem koje će konkretno kompanije uložiti novac u Srbiju. Dobijanjem datuma stvara se povoljna klima za ulaganje u vašu zemlju.

Da li se može očekivati dolazak Dojčebanke ili možda Dojče telekoma?

- Zasad nemam takve informacije. Odluku o tome donose same kompanije.

Koji je prvi korak u implementaciji sporazuma?

- Implementacija treba da se sprovodi po redosledu koji je predviđen i dogovoren na poslednjem sastanku u Briselu između premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, a pod okriljem ledi Ešton. Sve je jasno zapisano u planu implementacije.

Da li možda postoje neki novi uslovi koje Srbija mora da ispuni da bi dobila datum za pristupne pregovore?

- Nema novih uslova. Ali tu su druga pitanja, pitanje povratka izbeglica, pitanje imovine, telekomunikacija. To su problemi koji se ne nalaze u sporazumu o implementaciji, ali koje takođe treba rešiti.

Da li za Nemačku predstavlja problem sve intenzivnija i prisnija saradnja Srbije sa Ruskom Federacijom?

- Ne, uopšte. Zašto bi to bio problem? I Nemačka ima dobre i tesne ekonomske odnose s Rusijom.

Da li je moguće da se statusni pregovori o Kosovu vrate pod okrilje UN?

- Visoka predstavnica Ketrin Ešton vodi pregovore između Beograda i Prištine i nema razloga da se to menja.

Bez vesti o srpskim ispravama

O dokumentima se nije raspravljalo.

Da li je za Nemačku prihvatljivo da Srbi s KiM imaju pasoše i lične karte Srbije?

- O tome nismo zvanično raspravljali i to, koliko znam, nije ni bilo tema dijaloga Beograda i Prištine, niti je ugrađeno u sporazum i plan implementacije.


Bez vesti o srpskim ispravama

O dokumentima se nije raspravljalo.

Da li je za Nemačku prihvatljivo da Srbi s KiM imaju pasoše i lične karte Srbije?

- O tome nismo zvanično raspravljali i to, koliko znam, nije ni bilo tema dijaloga Beograda i Prištine, niti je ugrađeno u sporazum i plan implementacije.

Malo mi je krivo što je Bajern pobedio

Imali smo nemačko finale u Ligi šampiona. Da li je pobedio klub za koji vi navijate?

- Ja jesam iz Minhena, ali ne navijam za Bajern već za Minhen 1864. Ta dva tima su vam kao Partizan i Zvezda, ne vole se. Bliži mi je Dortmund, ali Bajern je pobedio. Utakmica je bila dobra i, što je najvažnije, nemačko finale.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.