Hablov teleskop opet radi posle tronedeljne pauze

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hablov teleskop opet radi posle tronedeljne pauze

Hablov svemirski teleskop koji je u orbiti Zemlje, ponovo proučava svemir posle tronedeljne pauze.

Amerilčka svemirska agencija NASA saopštila je danas da je opservatorija u Zemljinoj orbiti nastavila naučna posmatranja tokom vikenda.

Hablov sistem za usmeravanje je ugrožen ovog meseca kada se pokvario stari žiroskop. Rezervni nije počeo da radi kako treba, zbog čega su kontrolori koji njime upravljaju smislili drugi način za popravku. Kontrolori su uspeli da  >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nizom različitih manevara pokrenu rezervni žiroskop.

Za uspešan rad svemirskog teleskopa potrebna su tri žiroskopa na osnovu kojih se stabilizuje u smeru koji se posmatra.

Hablov teleskop radi od 1990. godine, a imao je više od 1,3 miliona posmatranja zvezda, galaksija, crnih rupa i drugih pojava. Neke od njih su od Zemlje udaljene više od 13 milijardi svetlosnih godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Hablov svemirski teleskop ponovo radi

Izvor: N1 televizija, 29.Okt.2018

Hablov svemirski teleskop koji je u orbiti Zemlje, ponovo proučava svemir posle tronedeljne pauze...Amerilčka svemirska agencija NASA saopštila je da je opservatorija u Zemljinoj orbiti nastavila naučna posmatranja tokom vikenda...Hablov sistem za usmeravanje je ugrožen ovog meseca kada se pokvario...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.