HVALILI KINU NA SVE STRANE: Tviter ugasio blizu 200.000 lažnih provladinih naloga

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 19:16

HVALILI KINU NA SVE STRANE: Tviter ugasio blizu 200.000 lažnih provladinih naloga

Zvanični Peking negirao je optužbe

Društvena mreža Tviter ugasila je 173.750 naloga za koje kaže da su povezani sa kineskom vladom i plasirali su lažne informacije u njenu korist

i ocenio da bi ta kompanija trebalo da ugasi naloge koji kompromituju Kinu.

Američka kompanija je ugasila 23.750 naloga koji su objavljivali poruke u prilog vlade i još 150.000 naloga koji su retvitovali te poruke i na taj način još više širili njihov uticaj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Nalozi su korišćeni za manipulaciju, plasiranjem poruka pretežno na kineskom jeziku, u kojima se hvali odgovor Kine na pandemiju korona virusa i "lažnih priča" u vezi pro-demokratskih protesta u Hong Kongu, objavila je ta kompanija.

Sa naloga je "tvitovano" i o Tajvanu, kao i o kineskom milijarderu izbeglom u Sjedinjene Države Guo Venguiu, koji vodi kampanju iz Njujorka protiv kineskog predsednika i lidera Komunističke partije Si Đinpinga i njegove administracije.

Većina naloga nije imalo pratioce i nisu uspeli da privuku mnogo pažnje. Nalozi su ugašeni u skladu sa Tviterovim pravilima manipulacije, koja zabranjuju veštačko širenje i suzbijanje informacija.

Tviter i druge društvene mreže poput Fejsbuka i Ju Tjuba su zabranjeni u Kini, a zvanični Peking je negirao optužbe.

- Nema baš nikakve naznake da se kineski odgovor na epidemiju može izjednačiti sa dezinformacijama - rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekla je da ne razume i ne zna razloge zbog kojih je Tviter ugasio naloge.

- Ako Tviter želi da napravi razliku, trebalo bi da ugasi one naloge sa kojih se organizovano i koordinisano napada i diskredituje Kina - rekla je ona i dodala da je Kina "najveća žrtva lažnih informacija".

Tviter je takođe ugasio više od 1.000 naloga povezanih sa ruskim veb sajtovima koji učestvuju u državnoj političkoj propagandi na ruskom jeziku, kao i 7.340 lažnih naloga koji se koriste za "navijanje" u korist vladajuće stranke u Turskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.