HUMANOST POSTALA TRADICIJA: Salko podelio 10.000 pitaljki

Izvor: Večernje novosti, 15.Jun.2018, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HUMANOST POSTALA TRADICIJA: Salko podelio 10.000 pitaljki

Jedna pekara u Prijepolju svake godine, u duhu solidarnosti i međusobnog pomaganja, žiteljima ovog grada tokom tridesetodnevnog posta, besplatno podeli skoro 10.000 ramazanskih lepinja TOKOM meseca ramazana, koji je upravo završen, vernici širom sveta poste od jutra do večeri i uzdržavaju se od hrane, pića, loših misli i dela. Deo tradicije ovog svetog meseca su pitaljke, posebne lepinje koje se prave isključivo tokom ramazana. Jedna pekara u Prijepolju svake godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u duhu solidarnosti i međusobnog pomaganja, žiteljima ovog grada tokom tridesetodnevnog posta, zahvaljujući humanim ljudima, besplatno podeli skoro 10.000 ramazanskih lepinja (pitaljki). Tokom ramazanskog posta, mogu se uzimati dva obroka, jutarnji i večernji, pa se i pitaljke peku uglavnom pred ta dva obroka kako bi bile tople. Red je uvek veliki, bez obzira na to da li se dele besplatno ili ne. Vlasnik "Mahove pekare" Salko Bajramović kaže da donatori nisu samo Bošnjaci, već i ljudi pravoslavne vere koji vekovima složno žive s muslimanima na ovom prostoru. Skoro celu deceniju donatori uplaćuju novac, a i sam pekar Salko je jedan od donatora, mada o tome nerado govori. Pročitajte još - Migrantima u Krnjači dodeljeni ramazanski paketi (FOTO) - Svaka dva-tri dana tokom ramazana, pitaljke se dele socijalno ugroženima. Prave se od brašna, soli, vode i kvasca, posipaju se posebnim začinom i peku svega minut. Donirajući novac ljudi prave sevap, dobro delo - priča Amir, sredovečni Prijepoljac koji svakodnevno u "Mahovu pekaru" dolazi po pitaljke, bez obzira na to da li se dele besplatno ili ne. - Pekara u Prijepolju ima više, ali se po pitaljke ide u jednu, najviše dve u gradu. Njih prave samo dobri majstori - kroz smeh kaže Milena, koju smo zatekli ispred pekare. "Mahova pekara" ima tradiciju dugu više od jednog veka. U njoj se mirisi pitaljke i ćevapa "slažu" tako da retko ko može da im odoli, pa se gosti uvek ponovo vraćaju.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.