HRVATSKO ZDRAVSTVO GRCA U DUGOVIMA: U Splitu 90 posto lekara tužilo bolnicu, a razlog je šokantan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 08:05

HRVATSKO ZDRAVSTVO GRCA U DUGOVIMA: U Splitu 90 posto lekara tužilo bolnicu, a razlog je šokantan!

Medicinski radnici iz Splita traže isplate prekovremenih sati i povišicu

Ko će spasiti hrvatski zdravstveni sistem i ko će hrvatsko zdravstvo osloboditi dugova u kojima se godinama guši? Svako malo, tačnije svake četiri godine pojavi se neko, bilo sa levog ili desnog političkog spektra ko misli da to može uraditi. A onda u sledeće četiri godine, kada dobije izbore, ustvari se ustanovi da su to sve samo isprazne reči i pokušaji da se glasačima "zamažu oči", piše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Slobodna Dalmacija o stanju u hrvatskom zdravstvu.

Od 3850 zaposlenih radnika u Kliničko-bolničkom centru Split, njih čak 3.000 je tužilo splitsku bolnicu te traže isplate dodataka na prekovremene sate i uvećanje povišice od 6,00 posto za razdoblje od decembra 2015. do oktobra 2017. Neki od njih, odnosno 40 posto od tri hiljade onih koji su tužili bolnicu traži i naknadu za putne troškove koju su im godinama neispravno isplaćivali.

Velika većina od ovih 3.000  tužila je KBC Split po dva osnova (dodaci i povišica od 6,00 posto) tako da su protiv svog poslodavca ukupno podneli oko 6.000 tužbi. O kolikim se novčanim iznosima radi teško je reći, ali u pitanju su milioni hrvatskih kuna, koje će na kraju KBC Split, vrlo verovatno morati da isplati, piše list.

Ta će sredstva morati isplatiti Ministarstvo zdravstva. Važno je napomenuti da je KBC Split tužilo 90 posto lekara koji u njoj rade i da će, svaki od njih, u proseku dobiti oko 15.000 kuna (oko 2.000 evra) neto plus zateznu kamatu, dok će medicinske sestre dobijati, u proseku jednu prosečnu platu medicinske sestre, što varira od šest do nekih 8-9 hiljada kuna (oko 1.000 evra), zavisno na kom bolničkom odeljenju radi.

Kako je KBC Split samo kap u moru hrvatskih zdravstvenih ustanova koje su tužene od strane svojih radnika, zbog istog osnova, jasno je svima da će se na kraju raditi o isplati miliona kuna na ime razlika u plati, povišice i putnih troškova.

Iznosi koje dosude sudovi biće, naravno, isplaćeni nakon okončanja sudskih postupaka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.