HRVATI SU STVORILI PAKAO NA ZEMLJI Izraelski istoričar: O Jasenovcu se više ne sme ćutati

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"HRVATI SU STVORILI PAKAO NA ZEMLJI" Izraelski istoričar: O Jasenovcu se više ne sme ćutati

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta "Šem olam" Gideon Grajf ističe da je koncentracioni logor Jasenovac bio "pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati" i upozorava na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što "liči na pokušaje da se ukine Holokaust".

U intervjuu Srni Grajf kaže da se konclogor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog "sistema" razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali nemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki istoričari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom istorije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Grajf ističe da se "pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne sme više ćutati", jer je "nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena dece i muškaraca" na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, "te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje dece".

- Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživelim logorašima i rođacima žrtva, ali desničarski predsednik Hrvatske Kolinda Grabar nije se ni pojavila na komemoraciji - podseća Grajf.

On naglašava da "priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti - to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti".

- Počinioci zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli - napominje Grajf i dodaje da u Jasenovcu "smrt sama po sebi nije bila dovoljna".

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta "Šem olam" Gideon Grajf kaže da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege istoričari ne znaju ništa o Jasenovcu.

- Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zverstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrednošću", navodi Grajf za Srnu.

Grajf, izraelski ekspert za Holokaust, govoreći o najvećem koncentracionom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, zaključuje da su "hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine hiljada nevinih Srba, Roma i Jevreja".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izrael "nagazio" Hrvate: O Jasenovcu se više ne sme ćutati

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2017

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta "Šem olam" Gideon Grajf ističe da je koncentracioni logor Jasenovac bio "pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati" i upozorava na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što "liči na pokušaje da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.