HRVATI SE NAORUŽAVAJU! U obzir dolaze ovi BORBENI AVIONI, očajni su posle FIJASKA i AMERIČKE ISPALE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2019, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI SE NAORUŽAVAJU! U obzir dolaze ovi BORBENI AVIONI, očajni su posle FIJASKA i AMERIČKE ISPALE

Jedan od brojnih parametara pri izboru aviona će biti datum njihove isporuke.

Glavni analitičar i posebni savetnik hrvatskog premijera Robert Kopal izjavio je danas da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine, dodajući da u obzir dolaze i polovne letelice.

- Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima reč. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahteva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtevima Hrvatske - rekao je Kopal.

Glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal kazao je da je krajnji cilj hrvatske Vlade potpisivanje ugovora o kupnji 12 borbenih aviona četvrte generacije te kako trenutno u obzir dolaze nove, ali i rabljene letjelice https://t.co/wP9msL0fJh pic.twitter.com/d2WfB6HNtI

— HRT vijesti (@hrtvijesti) September 2, 2019

On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

- Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda - zaključio je Kopal.

Početkom januara Izrael je obavesti Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.

Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.